"Ах, колко искам да видя прекрасното ми момченце как расте" - това е единствената мисъл, с която се събуждам и заспивам всеки ден през последните четири седмици, откакто ми казаха, че ми остават между 6 и 9 месеца живот".

За Орнела Соле битката започва през май 2015 г., когато е диагностицирана с невроендокринен карцином на синусите. Казват й, че е едва 77-ия такъв случай в света от 1965 г. и шансовете да се излекува са минимални заради типа на раковото заболяване. Прекрасно е да бъдеш уникален, но да бъдеш сред 2% от случаите, при които това се появява преди 35-ата годишнина в живота, не е точно това, към което иска да чуе на 27 години. Рядък е дума, която човек би искал да чуе във всеки друг случай, освен когато става въпрос за тип рак. Предлагат на Орнела лечение от шест цикъла висока доза химиотерапия.

"Химиотерапията се усещаше сякаш плуваш в маджун целудневно. Винаги си уморен, но не можеш да спиш, не можеш да се концентрираш, имаш постоянна сухота в устата, храната има странен вкус, нямаш апетит, цялото ти тяло те боли. Всекидневните ти задължения са толкова по-трудни. Страничните ефекти, които са просто необяснимо странни, като неспиращи иглички в краката ти, топли и студени вълни, чувстваш се слаб и винаги ти е студено. Радиотерапията беше още по-ужасна.

Загубих вкусът си заради тежките изгаряния в устата и гърлото ми и не бях в състояние да се храня в продължение на 27 дни, а пиенето на вода беше предизвикателство. Казват че нищо не може да се сравни с болката при раждане - повярвайте ми, беше десет пъти по-силна. След като получих две алергични реакции към химиотерапията, отказах оставащите три цикъла, приключих лъчетерапията и се оставих в ръцете на Бог. Ракът беше взел толкова много от мен, единствено надеждата ми бе останала - надеждата, че всички тези болки си струват, стига да живея.

В началото на лечението ми казаха че може би няма да мога да имам деца, но само две месеца след като ми съобщиха, че съм излекувана, разбрах че съм бременна и въпреки, че не бях готова и напълно възстановена, приех малкото чудо като знак за ново начало. Бременността беше с усложнения и рискована - точно толкова, колкото беше и благословия и прекрасен начин да се възстановя психически от лечението. През последната година и осем месеца синът ми беше най-голямото ми вдъхновение. Той не само излекува раните ми, но ми даде надежда и сила да живея по-добре, отново да мечтая и да ценя всяка секунда живот.

Мислех си, че съм получила втори шанс, докато не научих съкрушителната новина, че ракът се е върнал и този път има 0% шанс да оцелея. Само три години след като получих за първи път диагнозата рак на 25 април 2018 г., ми съобщиха че съм болна от невроендокринен карциномен метастазис на костите. Ракът е заразил дясната проксимална бедрена шахта, лявата медиална ацетабулума, десния заден илюминат и депозит във вертикалното тяло, или с други думи - таза, бедрата и долната част на гръбнака."

Прогнозата на лекарите е от 6 до 9 месеца живот без лечение или до година с лечение, но само ако реагира добре на него. "Ракът е прекалено агресивен и в напреднал стадий, и след като се е разпространил, не можем да го излекуваме. Единствено можем да поддържаме болката и да се опитаме да го спрем да се развива. Съжалявам Орнела, че съм толкова пряма, но трябва да бъдеш реалист и да си организираш нещата, да напишеш завещанието си и да решиш кой ще се грижи за детето ти", цитира Орнела онколожката.

"Честно казано бях вцепенена. Трудно е да си самотна майка с малко дете в чужда държава и без семейство наблизо, но ми се къса сърцето всеки път, когато го прегърна или видя как се усмихва и си помисля, че може и да не мога да видя как синът ми расте. Никога не съм си помисляла, че ще съм на 30 години и ще трябва да си пиша завещанието и да решавам кой ще бъде настойник на моя малък Лука. Непрестанно чакам да се събудя от този ужасен кошмар. 

Трябваха ми няколко дни да се стегна и след малко проучване реших да не се отказвам. Може пък да съм достатъчно рядка, че да попадна в този 1% от пациентите, които са оцелели. Искам повече от всичко да видя как синът ми пораства, да го чуя да казва мама, да го науча да играе баскетбол, да го науча да рисува, да свири на пиано, да го водя на концерти, да пътуваме, да го видя как се влюбва, как става баща и още толкова много. Истината е, че отчаяно ми се живее. Най-жестоката болка, която съм изпитвала е да знам, че мога да умра и той да не ме помни".

Затова Орнела започва да приема алтернативни лекарства, които да укрепят имунната система и да подготвят тялото за жестоката химиотерапия, на която все още не е сигурна, че иска да се подложа. В момента Орнела е на алкална диета, подлага се на хипербарна кислородна терапия, енергийно лечение, медитация, CBD (конопено) олио и още около 47 други хомеопатични билки, витамини и лекарства.

"Докато се настройвам за битката с рака се свързах с клиниката "Hallwang" в Германия, където разгледаха случая ми и ми върнаха надеждата. Дадоха ми този 1% шанс за оцеляване, от който имах нужда толкова много, за да продължа да се боря. Това е единствената клиника, която прилага най-новата медицина, включително имунна терапия, ваксини и лечение с антитела, които са помогнали на толкова много хора със същата присъда.

Обаче цената на процедурите и ваксините е много над финансовите възможности на семейството ми. Първоначалният тест, консултация и подготовка ще струва грубо около 30 000 евро, което включва настаняване и път, а леченията варират между 80 000 и 120 000 евро в зависимост от това как реагирам на тях. Никога не можеш да си помислиш, че това което може да те спаси, може да е толкова извън обхвата ти. Моят син, моето малко момче има нужда от майка си". 

Дарете за животоспасяващото лечение на Орнела Соле, която с подкрепата още веднъж може да надхвърли медицинските очаквания. Помогнете й да живее, като покажете състрадание и щедрост. Можете да подкрепите  Фейсбук кампанията за набиране на средства на Орнела срещу битката с рака, както и в GoFundMe.

За каузата на прекрасната майка в борбата й за живот можете също да помогнете, като посетите базара "ART for LIFE" в "SOHO", където 100% от приходите ще отидат за лечението на Орнела, както и музикалното събитие "MUSIC for LIFE" в клуб "Mixtape 5".