Колкото и странно да звучи, разликата между страшното и забавното, между хоръра и детската литература, е съвсем тънка. И точно на тази тънка разделителна линия е стъпил английският писател Нийл Гейман, който днес празнува 60-ия си рожден ден.

Снимка: Getty Images

Британски богове - закърмен с религията от съвсем малък

Ако сте почитатели на писателя, няма начин да не сте забелязали, че без значение какво пише, Нийл Гейман винаги успява да намеси религията. Това е така, защото роеният през 1960 г. Нийл е отгледан от семейство сциентолози. Когато е на 5 години семейството му се мести в Ийст Грийнстед, за да са по-близко до религиозната си общност. Така цялото детство на момчето минава между две религии – сциентологията, когато е с родителите си и юдаизма, когато е с останалите си роднини, потомци на полски евреи.

Наистина опасните хора вярват, че правят онова, което правят, само и единствено защото без съмнение е правилно. Именно това ги прави опасни.

Нийл Геймън

Нийл Гейман се учи да чете когато е едва на 4 години и в резултат на това става отличен ученик – не защото е изключително умен, както сам признава, а защото е обичал да си чете учебниците и винаги е знаел „какво предстои“ в училище.

Това, което казвам е, че един град не е град, ако в него няма книжарница. Може да се нарича град, но ако няма книжарница, той знае, че не може да заблуди нито една душа.

Нийл Геймън

Когато е на 7 години малкият Нийл получава като подарък поредицата „Хрониките на Нарния“, а когато е на 10 открива „Властелинът на пръстените“ и по този начин пътят му като писател на фентъзи е предопределен.

Снимка: Getty Images

Добри поличби – когато напишеш първия си роман в съавторство с Тери Пратчет

Нийл Гейман работи като журналист и автор на комикси, но през 1991 г. е избран от писателя Тери Пратчет, едно от най-легендарните имена в британската литература, за да напишат заедно книгата „Добри поличби“.

Нийл Геймън с писателя Тери Пратчет
Снимка: Getty Images

Двамата работят наравно в разработването на идеята за ангела и демона, които са приятели и се борят заедно, за да предотвратят Армагедон. По-голямата част от текста обаче е създадена от опитния Пратчет, който прави и крайната редакция на книгата.

Свободата да вярваш означава да имаш свободата да вярваш в нещо грешно, все пак. Точно както свободата на словото ти дава право да мълчиш.

Нийл Геймън

През следващите 8 години Геймън издава самостоятелен роман и сборник с разкази, но най-голям успех постига с романа си „Звезден прах“ от 1999 г. През 2007 г. филмът получава и филмова екранизация, която прави Нийл Гейман световноизвестен.

Снимка: Getty Images

След „Звезден прах“ Геймън публикува романа си „Американски богове“, който затвърждава мястото му сред най-добрите автори на фентъзи, а и го прави много популярен в САЩ. Писателят получава похвали от литературни величия отвъд океана, сред които и Стивън Кинг.

Нийл Геймън със съпругата си
Снимка: Getty Images

Момчетата (и момичетата) на Геймън – всяка книга има пол

Едно нещо, в което Нийл Геймън вярва е, че книгите си имат пол. Ако не всяка книга, създавана някога, то поне неговите: „Този пол има връзка с пола на главния герой, но не е задължително да съвпадат. „Звезден прах“ например е книга жена, макар главният герой да е мъж.

Доста от романите на Нийл Гейман са екранизирани и получават много добри отзиви. Сред най-успешните са „Звезден прах“ (в който освен главните актьори Чарли Кокс и Клеър Дейнс вземат участие кинолегенди като Робърт де Ниро, Иън Маккелън и дори Питър О‘Тул) и зловещата анимация „Коралайн“ (който получава номинация за „Оскар“).

Нийл Геймън на премиерата на "Добри поличби"
Снимка: Getty Images

През последните години екранизациите по Нийл Геймън вече не са на големия екран, а идват под формата на сериали и жънат все повече успехи. Така много зрители се запознаха с него благодарение на хитовите сериали „Американски богове“ и „Добри поличби“.