Диана Михова е момичето на късмета. Не, не от онези от шоуто от близкото минало! Нещо много по-хубаво и интересно. Диана измисля късмети за новогодишната баница, които са върху стилизирани български народни носии. 

Идеята се ражда от любовта на нейната леля към народните танци и носиите.

  • Как Наум Шопов, Теа Минкова и сестра й Ая събраха 20 000 лева за „Българската Коледа“
  • Екзотика край камината: Коледа с розови пижами в дома на Деми Мур (СНИМКИ)
  • Коледната ваканция на Нина Добрев и Шон Уайт в Аспен, Колорадо (СНИМКИ)
  • 2023 г. за Василена Винченцо – бебе "Меченцо", шофьорска книжка и много гушки
  • Визия „диско топка“ – как да изглеждаме неотразимо в новогодишната нощ (ВИДЕО)
  • Тежка Коледа за Брус Уилис. Съпругата му с откровено видео
  • Иван Масларов от "Фермата" 9 за операцията, през която премина днес
  • Коледа на плажа: Нети се къпе в морето посред зима (ВИДЕО)
  • Балерината Мартина от "Фермата" 9: С приятеля ми сме колеги, живеем заедно от 3 години (ВИДЕО)
  • Ивет Лалова, посочвайки коремчето си: Подаръкът на Симоне за рождения му ден (СНИМКИ)


"Аз също се възхищавам на майсторлъка, с който са ги правили едно време и имах желание да науча повече за тях. Искахме да има от всички краища на България. Събрахме достатъчно снимки, от които да черпя вдъхновение, и ги нарисувах на хартия. После ги векторизирах с програма и дорисувах детайлите. Така двете създадохме тези късметчета с автентични народни носии. Семеен проект."

Снимка: Ивелина ЧолаковаИзбират народните носии защото искат да съхранят българското и повече хора да различават носиите от различните области.

"Често се случва хората да наричат носия дреха с шевица. Или да съчетават части от различни области, защото си подхождат по цвят, и да мислят, че това е носия. Искаме да предадем максимално точно облеклото, за да може да се използват и с образователна цел".

Припомнете си във видеото коеот момичетата от Ергенът направи най-вкусна баница. 

Диана влага много време и усилия в проучвания. Част от носиите леля й има в гардероба си. Тя танцува в клуб, където на надигравания се обличат в носии на по над 100 години.

"За забражданията сме се ръководили от етнографски книги, както и сме се допитвали до колекционери."

Снимка: Ивелина ЧолаковаИ така една идея не само прави едно семейство още по-близко, но и позволява да се появят уникални по своя вид късмети. 

НО КАКВО ГИ ПРАВИ УНИКАЛНИ?

"Това, което ги прави уникални, е, че може да се види как изглеждат и в гръб и че имат забраждане. Когато правихме проучване почти не се намираха снимки на гърбове. Текстовете са неща, които искаме да ни се паднат на самите нас. Традиционни неща. Решихме да бъдат кратки, с по една дума като: здраве, любов, щастие, нов дом и др. Използвала съм шрифт, който е авторски и го правих като дипломна работа."

Всеки един е изработен с много любов, старание, внимание към детайла и желание от нейна страна да бъдат максимално доближени до оригинала.

Тази година от баницата иска да й се падне здраве, защото според Диана няма нищо по-важно от него.

"Всяка Коледа е емоционална при нас. Цялото семейство се събира и готвим заедно. Баба прави уникални сарми, така че още от сега нямам търпение. А баницата за късметите ни е с ръчно дърпани кори. Леля много държи на нея, защото баба ѝ, тоест моята прабаба, я е учила как да тегли корите и да ги завива. Така поддържаме спомена жив. Тази Коледа ще е много специална за мен, защото е първата Коледа на моята дъщеричка Калина. И най-хубавото предстои1"