Големият американски режисьор Стивън Спилбърг съобщи през профила на продуцентската си къща “Амблин”, че във вторник баща му е починал от естествена смърт. Арнолд Спилбърг е бил на 103 години.

“След като повече от век помагаше и беше отдаден на семейството си, приятелите и кариерата, Арнолд Майер Спилбърг, баща на Стивън, Анн, Сю и Нанси, почина от естествена смърт на 25 август 2020 г. Изразяваме най-искрени съболезнования на семейство Спилбърг.”

През живота си Арнолд Спилбърг е работил като инженер и е направил няколко големи пробива за компанията “Дженерал Илектрик”.

Стивън Спилбърг с баща си
Снимка: Getty Images

В миналото Стивън Спилбърг е изразявал благодарността си към човека, който го е подкрепял по пътя му към върховете на Холивуд. Арнолд е насърчавал желанието на сина си да се занимава с кино и му е купил първата камера, когато момчето е било само на 13 години.

Арнолд Спилбърг с Харисън Форд, който играе ролята на Индиана Джоунс в култовата филмова поредица на Стивън Спилбърг
Снимка: Getty Images

Бащата на Стивън Спилбърг е финансирал първия му независим филм през 1964 г. и му е помогнал за специалните ефекти на нискобюджетната фантастика. Именно интересът на Арнолд Спилбърг към научната фантастика е подпалила любопитството на Стивън за извънземния живот и го е вдъхновила за класиката в жанра “Близки срещи от третия вид”.

Арнолд Спилбърг с Джон Уилямс, който е композирал музиката за много от филмите на Стивън Спилбърг
Снимка: Getty Images

Историите за Втората световна война, които роденият през 1917 г. Арнолд е разказвал на сина си, са го вдъхновили и за друг от легендарните му филми - “Спасяването на редник Райън”.

Арнолд Спилбърг има четири биологични деца, четири доведени деца, 11 внуци и 8 правнуци.