Мартина Иванова е холистичен терапевт, специалист по духовни и енергийни практики. Срещаме се с нея в рамките на виртуалното предизвикателство - Да променим живота си към по-добро само за 1 месец. Марти е един от хората в България, които случват промяната по един по-различен начин. Ето как. 

Наскоро попаднах на термина – ЕХО. Но не ставаше дума за ехото, което чуваме в пещерата. Ще ми разкажеш ли малко повече за това?

Ехото, в контекста на психо-терапевтичната методика, която използвам, носи далеч по-дълбок смисъл от ехото, което чуваме в пещерата. Но, ако използваме пещерата като метафора на цялото ни съществуване като човешки същества, пак можем да добием усет за дълбочината. Помните ли всички онези филмови сценарии на научно-фантастични филми, в които сегашното Аз се връща в миналото, в някакъв ключов момент, за да помогне на другото си Аз? Е, вече съвсем отговорно мога да кажа, че това не е сценарий от фантастичен филм, а реалност. Можем да го правим и го правим, макар и не в този романтичен стил, описан във филмите. Всъщност, онова минало Аз, наричаме Ехо.

То носи спомен, енергиен отпечатък, цялата палитра от емоции, мисли, асоциации, цветове, вкусове, усещания, които са се случили в конкретния момент на травма в миналото. И често асоциира всички тези усещания със самата травма. Това минало често върви редом с нас, във всеки момент от настоящето. Маскирано, затрупано и уж забравено, но тихо присъстващо под формата на убеждения в подсъзнанието. А подсъзнанието е изключително важно, защото то ръководи по-голямата част от ежедневния ни живот. Научни изследвaния доказват, че 95% от поведението ни, решенията, които взeмаме, моделите ни на поведение, емоциите, комуникацията, социалните умения и постижения, са резултат от автоматизирани програми, “автопилот”, ръководен от закотвените в подсъзнанието убеждения. А тези убеждения са резултат от преживените травматични моменти от всички наши Ехо.

Съзнателно мислим, че сме преодолели травмите, надраснали сме ги с волево усилие. Но не е така. Ние просто сме ги замаскирали и скрили от самите себе си. Нашите Ехота продължават да ги преживяват отново и отново всеки ден, без да съзнаваме. В резултат в ежедневието си изпитваме ирационални страхове, проблеми в общуването или изявите, депресивни състояния, паник атаки, фобии, алергии, несигурности, провали в една или друга социална област, дори физически заболявания. И ако 95% от поведението ни се ръководи от подсъзнанието, ако то е толкова мощно и определящо качеството ни на живот, нима не си струва човек да надникне в него и заложи правилните програми? Ехото е нашето ключе към препрограмиране на подсъзнанието.

Терминът Ехо е въведен от Карл Досън, създател на терапевтичния метод “Пренареждане на Матрицата”. Той първоначално работи с понятието “вътрешно дете”. Но вътрешното дете не изчерпва докрай смисъла на ехото. Ехото има енергиен произход, съзнателно е, холограма е, съдържа цялата информация за случилите се събития. Aбревиатурата му би изглеждала така – E (energetically), C (concsiosness), H (hologram). И интуитивно, и логично идва терминът Ехо. Това е вибрация от миналото. Това пак си ти, но не в сегашния момент, а сянка от миналото. Твое ехо.

Ехото има ли различен цвят, форма, според различните емоции, които сме изпитали?

То има памет. Винаги сме мислели, че спомените ни се пазят в мозъка. Или пък, ако сме по-широко скроени, сме склонни да мислим, че всички клетки в тялото ни (които имат клетъчна памет) пазят спомените ни. И това донякъде е истина. Но само частично. Всички знаем, че клетките на всеки един орган и тъкан в тялото, се обменят през определен период от време. Клетките ти на 40-годишна възраст няма как да помнят какво ти се е случило на 12 г., защото това вече са съвсем нови, различни клетки.

Всъщност, както твърди и бележитият д-р Брус Липтън, спомените не се съхраняват в тялото. Те се съхраняват в локални енергийни полета около тялото. А тези полета, на свой ред, са в непрекъснат обмен с Общото енергийно поле на Вселената.

Ехото е холограма, енергийна същност. То съхранява в себе си много жив и цветен спомен за всички подробности, с които е съпроводено преживяването, довело до травма и до възникването на негативно убеждение. В “Пренареждане на Матрицата” често използваме тази палитра, която и до днес се усещаме, без ясна представа защо – като мирис, звук, усещане, емоции и т.н., за да успеем да влезем в локалното енергийно поле, което пази спомена за травмиращото преживяване. И там, вече, работейки с Ехото, можем да изцелим и пренаредим травмата.

Как можеш да пренаредиш тази мозайка от чувства?

Аз използвам различни похвати за работа с Ехото, но основният е ТЕС – Техника за емоционална свобода. Потупваме по биологично активни акупунктурни точки, които помагат да се снижи силата на емоционалната реакция. Тогава вече Ехото, с по-ясен поглед, включва рационалното мислене, вижда ситуацията по друг начин, взема различни решения. Когато види травмиращата случка по нов начин, вече изпитва различно убеждение. Това, което правим, е не да подменяме случките, а да трансформираме убежденията с нови, положителни, градивни такива. Терапевтът трябва да е наистина опитен обаче, за да води и предлага богата палитра от решения на Ехото, за да го доведе до удовлетворяващ край на това приключение. Промяната е мигновена. Често в практиката ми разрешаваме дълбоки поведенчески кризи само след няколко сесии.

Много е интересно, че разплитайки кълбото от усещания, мисли, емоции и усещания, можем да се озовем както в реален спомен, който знаем, че имаме, така и във визии за “спомени”, които съзнателният ни ум не помни. Включително в най-ранна детска възраст, през вътреутробно развитие, и дори в минали животи. Можем да се прострем до събития, случили се поколения назад, с наши родственици. Възможностите да изцелиш родовите травми даже, са изключително вълнуващи!

Какви проблеми може да реши човек, ако опита и овладее тази практика?

Хубаво е да се знае, че “Пренареждане на Матрицата” и ТЕС са много интуитивни, достъпни за всеки практики. Предстоят и тази година обучения в метода, и то от самия създател – Карл Досън. Всеки би могъл да ги прилага и сам върху себе си. Макар че, признавам – много по-ефективно е, когато някой друг те направлява. Интуитивна техника, Пренареждане на Матрицата лесно стига до корена на проблема. Изключително ефективна е за целенасочено осъзнаване и премахване на ограничаващи схващания. Най-отличаващото я качество от останалите техники, базирани на ТЕС, е че прилагащият я замества старите саморазрушаващи възприятия за себе си и света с нови. Това драматично подобрява емоционалното и физическото здраве, възвръща душевния баланс и повишава качеството на живота.

Пренареждане на Матрицата се прилага за психо-емоционални (панически, пост-травматични и депресивни разстройства, фобии), психо-соматични (високо кръвно, свръхтегло, хранителни разстройства и т.н.) или физически проблеми (като спомагателна терапия при алергии, фибромиалгия, физическа болка и т.н.). Имаме отзиви от практици и преподаватели по цял свят, които разказват изумителни случаи – от рак, през фобии, алергии, взаимоотношения – смайващи резултати! Матрицата и ТЕС се изучават и практикуват по цял свят, а в някои държави като UK, дори са заложени в здравната система. Прилагат се успешно дори при големи травми – при ветерани от война, при хора преживели природно бедствие, загубили дома и любимите си хора. От малки проблеми в комуникацията, ирационални страхове и физически болежки, та до големи, разтърсващи травми – тези методи помагат, и то бързо и ефективно.

Всяка проблемна област в живота, всяка дисфункция, в крайна сметка опира до едно и също – негативно вярване. В Матрицата не караме клиента просто да мисли по различен начин за този спомен, а му позволяваме да промени спомена в собственото си подсъзнание. Трансформираме неприятния спомен и негативното убеждение, в позитивен спомен и позитивни убеждения. Когато отработваш редовно тези спомени, преодолявайки травмите и негативните вярвания, свързани с тях, животът ти се подобрява осезаемо!

Продължението>>> Всеки рожден ден бележи края на един цикъл