Тази неделя е починал писателят Джон льо Каре, който е най-големият автор на шпионски трилъри през XX век. Той е издъхнал на 89-годишна възраст заради пневмония, но близките му съобщават, че смъртта му не е свързана с COVID-19.

Снимка: Getty Images

Писателят е известен най-вече с трилогията, състояща се от книгите „Дама, поп, асо, шпионин“, „Достопочтеният ученик“ и „Екипът на Смайли“. Неговите книги до голяма степен оформят жанра на шпионските романи и оставят отпечатък върху литературата като цяло. Идеи и термини от негови романи се използват и в други произведения, като най-популярен е терминът „къртица“, който той въвежда за шпионин.

Снимка: Getty Images

Истинското име на писателя е Дейвид Корнуел и е роден в Англия. Дейвид е син на измамник и когато е малък, баща му е арестуван. Това събужда интереса му за начина, по който един човек може да променя самоличността си, за да мами останалите. Този интерес го води до британските тайни служби, за които работи известно време.

Снимка: Getty Images

През 1963 г. публикува романа си „Шпионинът, който дойде от студа“. Книгата му носи световна слава и слага начало на литературната му кариера. Въпреки успеха на книгите си, Льо Каре предпочита да е далеч от светлините на прожекторите, почти никога не се среща с фенове и рядко дава интервюта.

Аз съм човек на библиотеката, човек на книгата втора ръка.

Джон льо Каре

Авторът през целия си живот е търсил одобрението единствено на читателите си и се противопоставя на разделението между „висока“ и „жанрова“ литература. През 2011 г. дори отказва престижната награда „Букър“, защото не желае книгите му да бъдат „прегърнати от английското литературно общество.“

Снимка: Getty Images

Паметта на писателя беше почетена от колеги и от актьори, работили по негови екранизации. Сред хората, които написаха нещо за Джон льо Каре бяха писателите Стивън Кинг и Нийл Геймън: 

Джон льо Каре в починал на 89 години. Тази ужасна година ни взе един литературен гигант и голям хуманист“, написа Краля на ужасите Стивън Кинг.

Съжалявам да чуя това. Моите съболезнования на семейството“, написа Нийл Геймън.

Снимка: Getty Images

Актрисата Флорънс Пю, която тази година беше номинирана за наградата „Оскар“, написа много дълъг коментар за спомените си от Льо Каре, с когото се е запознала на снимачната площадка на сериала “The Little Drummer Girl“:

 „За пръв път го срещнах докато снимахме последните дни в Прага. Най-после щях да се срещна с човека, от чието въображение дойде всичко. Бях много нервна, разбира се. На вечеря седях и слушах история след история за вълнуващия му живот. И когато си мислех, че вече е приключил, той ме посъветва да започна да се храня, защото тепърва започва.

Последният роман на Джон льо Каре е „Agent Running in the Field“, а последната книга от поредицата за шпионина Джордж Смайли е „Шпионско наследство“ от 2017 г.