Кристофър Плъмър е един от най-известните и успешни канадски актьори на всички времена. Известен е с ролите си в „Звукът на музиката“, „Упадъкът на римската империя“, „Ватерло“, „Мъжът, който искаше да бъде крал“ и „Вътрешен човек“. Днес той навършва 90 години, но продължава да се снима във филми и е най-възрастният човек, номиниран за „Оскар“.

От пианото, през театъра, до голямото кино

Родителите на Кристофър Плъмър очаквали от него да стане музикант и той започва да се учи да свири на пиано, но през 1944 година, след като гледал филма „Хенри V“ на Лорънс Оливие, целта в живота му се променила и Плъмър се насочил към театъра.

През 1946 г., 17-годишният Кристофър Плъмър бил забелязан от театрален критик, докато участвал в училищна постановка по „Гордост и предразсъдъци“. Това отворило вратите на много театри за него и така през 1953 г. Плъмър стигнал до театрите на Бродуей. Заедно с това започнали и телевизионните му участия в по-малки роли.

Снимка: Getty Images

През 1958 г. бил големият му пробив в киното, след като получил роля във филма „Сценична треска“ с участието на Хенри Фонда и главна роля във „Вятър над Евърглейдс“. Следващата му голяма роля била в отличения с няколко награди „Оскар“ филм „Звукът на музиката“, в който си партнира с Джули Андрюс. Тази роля превърнала Кристофър Плъмър в един от най-търсените актьори в Холивуд.

Как обвиненията в сексуален тормоз срещу Кевин Спейси направиха Кристофър Плъмър най-възрастният актьор, номиниран за „Оскар“

През 2017 година по кината излезе филмът „Всички пари на света“ и стана една от най-коментираните ленти през тази година, но не толкова заради качествата на филма, колкото заради скандала около него.

По първоначалния план на режисьора Ридли Скот, ролята на възрастния милионер трябвало да се играе от Кевин Спейси. Но когато филмът бил почти готов, няколко мъже отправиха обвинения срещу актьора от „Американски прелести“ за сексуален тормоз. Сигурно си спомняте, че заради тези обвинения (нито едно от които не е доказано и до днес) Спейси беше подложен на публично унижение, беше заклеймен от много актьори и загуби ролята си в успешния сериал „Къща от карти“ (създателите му опитаха да го продължат без Спейси, но последният сезон беше пълен провал).

Кристофър Плъмър и Кевин Спейси
Снимка: Getty Images

Заради настроенията срещу Кевин Спейси, Ридли Скот реши да премахне всички сцени от филма, в които актьорът се появява и да ги заснеме отново с друг актьор. За тази роля беше избран Кристофър Плъмър, по това време на 87.

И за да е пълно унижението на Спейси, Кристофър Плъмър, вече на 88, беше номиниран за „Оскар“ и стана най-възрастният актьор, номиниран за наградата. Тази номинация обаче беше посрещната с неодобрение от почитателите на Кевин Спейси, които не приемаха прибързаното му изпращане в изгнание, преди поне някое от обвиненията да е стигнало до съда.

Плъмър не получи наградата, което е добре, защото тя нямаше да е отличие, а по-скоро черно петно в биографията му. А и той няма за какво да се оплаква, тъй като вече има едно подобно отличие – през 2011 взе наградата за най-добра поддържаща роля за филма „Новаци“. Там той играе възрастен вдовец, който признава на сина си, че е гей. Така Плъмър стана най-възрастният мъж, получил „Оскар“ в тази категория.

Дори на 90-години, Плъмър продължава да се снима във филми и сериали. Тази година с негово участие излезе сериалът „Излитане“ и във филма „Вадете ножовете“ (Knives Out), който беше номиниран за няколко награди „Златен глобус“. Догодина пък ще го гледаме във военния филм „The Last Full Measure“.