Актьорът Кевин Спейси, познат ни от филмите „Обичайните заподозрени“, „Американски прелести“ и „Къща от карти“, напусна вчера (17.07.2019 г.) съдебната зала, в която неколкократно зави, че е невинен по обвинения в сексуален тормоз, отправени му от млад мъж. Делото беше прекратено поради липса на доказателства. Дали обаче това ще изчисти репутацията на носителя на две награди „Оскар“ или кариерата му беше провалена завинаги?

Ефектът Уайнстийн

През 2017 г. в Холивуд се разрази невиждан до този момент скандал. Харви Уайнстийн, един от най-могъщите продуценти в САЩ, беше обвинен в сексуално посегателство срещу повече от 50 жени. От това последва верижна реакция, която, макар да е за добро и обещава да сложи край на една почти 100-годишна практика в Холивуд (за никого не е тайна кой е най-лесният начин за млади актьори и актриси да получат роли в големи продукции), пожарът може би унищожи и хора, които не заслужават това.

Снимка: Getty Images

Първото обвинение срещу Кевин Спейси беше отправено през октомври 2017 г. от актьора Антъни Рап, който твърдеше, че преди близо 30 години Спейси е опитал да го прелъсти, за да спи с него. Кевин Спейси не отрече напълно това обвинение и призна, че по това време е имал тежък проблем с пиенето. Разкритието на Антъни Рап станаха повод Спейси да признае, че е гей.

И въпреки че нямаше никакви доказателства за обвиненията срещу Спейси, скандалът около предполагаемото сексуално посегателство отприщи вълна от обвинения. Още 30 души след Рап обвиниха големия холивудски актьор и с това се започна вероятно най-тежкият период в живота и в кариерата му. 

Как беше погребана кариерата на Кавин Спейси

Когато казвам „погребение“ може да решите, че говоря метафорично, но това не е точно така. Персонажът му Франк Ъндърууд буквално беше убит и погребан. През последните години Спейси беше известен с участието си в изключителния политически трилър „Къща от карти“. Сриалът на Netflix беше една от най-високо оценените продукции на компанията за стрийминг услуги и не е преувеличено да кажем, че успехът му се дължеше изцяло на забележителната игра на Кевин Спейси. В „Къща от карти“ той играеше безскрупулен политик, който не се спира пред нищо, за да постигне целта си и да стане президент на САЩ. Уникалното в продукцията беше, че персонажът на Спейси, Франк Ъндърууд, редовно се обръща и говори директно на зрителите. По този начин създаваше силна връзка с публиката и всички обичахме Франк, макар да беше антигерой.

Кевин Спейси в ролята на президент Франк Ъндърууд
Снимка: Getty Images

След началото на скандала и макар да нямаше никакви доказателства за предполагаемите престъпления на Кевин Спейси, Netflix заеха много крайна позиция и заявиха, че прекратяват всякакви отношения с актьора и спират сериала, макар и петте му сезона да бяха изключително успешни. По-късно обаче промениха решението си и продължиха историята, но без Франк Ъндърууд. Сигурен съм, че дори и да не сте гледали нито един епизод и да познавате сериала само от това, което разказах дотук, се досещате колко глупава идея е продължаването му без най-добрата част от него. Съвсем очаквано шестият сезон беше пълен провал.

Това за съжаление не беше най-голямото унижение, което трябваше да изтърпи Кевин Спейси. В „Къща от карти“ поне вече се беше доказал и провалът на единствения сезон без негово участие показа, че именно той е гръбнакът на цялата продукция. Съвсем друг е случаят с филма на Ридли Скот „Всички пари на света“, в който Кевин Спейси трябваше да участва и дори засне всичките си сцени, но заради скандалите актьорът беше заменен от Кристофър Плъмър. За да е още по-голямо унижението, Кристофър Плъмър получи номинация за награда „Оскар“ за ролята.

Кевин Спейси на церемонията по раздаването на театралните награди „Тони“, няколко месеца преди да бъде обвинен в сексуален тормоз
Снимка: Getty Images

Не само телевизионната, но и кинокариерата на Кевин Спейси бяха унищожени от скандалните обвинения без доказателства. След като в продължение на 11 години актьорът играеше и режисираше постановки в лондонски театър, беше уволнен. От управата на театъра заявиха, че са доволни от новата политика на откритост, след като са направили разследване са открили близо 20 души, които твърдят, че Кевин Спейси им е посегнал.

За хиляди хора Кевин Спейси се превърна в символ на сексуалните престъпления дори повече от Харви Уайнстийн, заради когото започна целият шум. Лицето му беше премахнато от няколко сгради, беше отменено решението актьорът да получи награда „Еми“ за цялостния си принос към телевизията. Дори малкото хора, които публично заявиха подкрепата си за Кевин Спейси, бяха атакувани. Пример за това е певецът Мориси, който беше подложен на критики, защото е защитил актьора и по-късно заяви, че думите му са били разтълкувани неправилно и всъщност не подкрепя Спейси.

Кевин Спейси – невинен до доказване на противното

В началото на тази година Спейси беше доведен в съда по едно от обвиненията. Малко преди това обаче актьорът пусна видео в интернет, в което отново влезе в ролята на Франк Ъндърууд (макар и да не спомена името) и се обърна към почитателите си:

Вие няма да повярвате най-лошото без доказателства, нали така? Няма да тръгнете да съдите, без да имате фактите, нали? Или вече го направихте? Мога да ви обещая това – ако не платих цената за нещата, които всички знаем, че съм направил, със сигурност няма да платя цената за нещата, които не съм направил.“

Видеото беше посрещнато с голямо неодобрение от хората, които са убедени във вината на Кевин Спейси. Актьорът отказа да покаже смирение или съжаление. Отказа дори да допусне възможността да бъде осъден, защото не смята, че има за какво да бъде съден.

И наистина, след няколкомесечен процес, обвинението беше свалено. Предполагаемата жертва дълго време отказваше да разкрие самоличността си пред Кевин Спейси и се наложи съдът да нареди това да се случи. След това се оказа, че доказателствата са компрометирани и в крайна сметка делото беше прекратено.

Кевин Спейси в съдебната зала
Снимка: Getty Images

Пред Кевин Спейси още има дълъг път, за да може да се завърне по екраните. Хиляди хора са убедени във вината му, макар и да няма никакви доказателства. Големите студиа, като Netflix, отказват да работят с него.

Ние няма как да знаем дали Кевин Спейси е извършил нещата, в които го обвиняват. Единственото, което знаем е, че пред закона той е невинен, докато не бъде доказано противното. Светът в никакъв случай не бива да толерира сексуалните престъпления, без значение дали са срещу мъже или срещу жени, но не е редно заради недоказани обвинения да губим един от най-добрите актьори.