От 6 юни в стрийминг платформата HBO GO можем да гледаме първите три епизода (от общо 13) на трети сезон на „Историята на прислужницата“. Всеки следващ четвъртък ще бъде достъпен нов епизод, а телевизионната премиера е насрочена за юли месец.

По този повод потърсихме повече информация за Елизабет Мос – главната актриса и продуцент на антиутопичния сериал, проследяващ живота на жена, принудена да живее като наложница във фундаменталистко, теократично общество в близкото бъдеще. В тоталитарния Гилеад (някогашните САЩ), където правата на жените на практика не съществуват. 

Елизабет Мос е родена на 24 юли 1982 в Лос Анджелис, в семейство на музиканти. Майка й е наполовина шведка, наполовина германка, и това обяснява скандинавското излъчване на Елизабет, която описва себе си като сериозно, фокусирано дете. В училище е отличничка, а едно от любимите й занимания вкъщи е да си играе на „библиотека“, т.е. да подрежда книгите на стълбите.

Винаги е искала да стане актриса, но началото е с балет. Учи в престижното училище на American Ballet в Ню Йорк, както и в Kennedy Center, във Вашингтон. Споделя, че танците винаги са й помагали да преодолее стреса около явяването на кастинги.

Първата й роля е още на 8 години в мини сериала Lucky Chances, в който участва и Сандра Бълок. На 16 прави своя пробив в „Луди години“ с Уинона Райдър и Анджелина Джоли.

На наградите Emmy, Лос Анджелис, септември 2018 г.
Снимка: Getty ImagesСлед това, в периода от 17-та до 24-та си година, играе дъщерята на президента в сериала „Западното крило“. „Сценаристите на сериала бяха направили много сериозни проучвания за детайлите, но аз нямах никаква представа какво е да си дъщеря на президента. Опитвах се да държа като нормално момиче, което просто е охранявано от Сикрет Сървиз“ – споделя актрисата.

През 2007 г. тя влиза и в сериала „Момчетата от Медисън авеню“ (Mad Men) като Пеги Олсън. Критиците определят образа й като прекалено зашифрован, а Мос коментира: „Радвам се, че не разбират Пеги. Това прави действието още по-интересно“.

Следват роли на големия екран в Truth с Кейт Бланшет и Робърт Редфорд, както и в Queen of Earth.

През 2011 г. тя получава номинация за “Златен глобус“ за „Момчетата от Медисън авеню“, но остава без награда. Взима статуетката три години по-късно за сериала „Повърхността на езерото“ (Top of the Lake, 2013).

Същата награда плюс „Еми“ Елизабет Мос получава за сериала, който я направи звезда – „Историята на прислужницата“.

Наградите на актьорската гилдия, Лос Анджелис, януари 2019 г.
Снимка: Getty Images

Актрисата признава, че в професията неин вдъхновител е Бети Дейвис (1908 – 1989). През 2017 г. филмът с нейно участие "Квадратът" получава "Златна палма" в Кан.

Колкото до личния й живот, ще отбележим, че бракът й с 16 години по-възрастния Фред Армисън (композитор и актьор, участвал в „Диктаторът“ със Саша Барън Коен) не издържа и година. Двамата се запознават покрай нейно участие в шоуто Saturday Night Live, в което той прави скечове.

По подобие на Том Круз и Джон Траволта актрисата е привърженик на противоречивата (особено в контекста на ролята й в „Историята на прислужницата“) религия сциентология. Твърди, че това й дава стабилност в безкрайната въртележка от възходи и падения в Холивуд. „Професията ни е стресираща. Да застанеш на сцената пред 2000 души не е лесно и е добре да знаеш в какво вярваш“ – споделя Мос, която с помощта на частни учители е завършила средното си образование две години по-рано от връстниците си.