Тази седмица за пръв път от много време насам Джак Никълсън се появи на публично място. Големият актьор присъства на мач на любимия си баскетболен отбор „Лос Анджелис Лейкърс“, придружен от сина си Рей. Двамата са големи спортни почитатели, но не бяха забелязвани на мач от януари 2019 г.

Снимка: Getty Images

82-годишната звезда от „Полет над кукувиче гнездо“ е напълнял, но иначе изглежда в добро здраве. Това е важно за почитателите му, тъй като през последните 10 години актьорът не се е снимал в нищо, а в медиите се появиха много сериозни спекулации за здравословното му състояние.

Колкото толкова, или изчезването на Джак Никълсън

Преди да стане легенда в киното и да бъде въведен в пантеона на най-великите актьори на всички времена, Джак Никълсън започна кариерата си като звезда във второразредни хорър филми. Първата му роля на голям екран беше в трилъра „Плачи, малък убиецо” от 1958 г, след което продължи да се снима в подобни филми, които по принцип не предвещават особено развитие.

Снимка: Getty Images

Едва през 1969 г. на Никълсън му се отдаде възможност да играе в по-сериозен филм и стана част от актьорския състав на „Волният ездач“. Ролята се оказа пробивът му в кариерата и му донесе първата от 12-те му номинации за „Оскар“, както и за другите две големи филмови награди – „Златен глобус“ и БАФТА.

През следващите години кариерата на актьора вървеше само нагоре. Някои от ролите на Никълсън останаха сред най-култовите в киното, като неговата интерпретация на Жокера в „Батман“ от 1989 г. и страховитото му изпълнение като Джак Торънс от „Сиянието“ през 1980 г. Незабравими са и ролите му в „Колкото толкова“, „Психаротерапия“ и „Китайският квартал“. В кариерата си Никълсън има 3 спечелени награди „Оскар“, 7 награди „Златен глобус“ и 3 награди БАФТА.

Снимка: Getty Images

През 2006 г. Джак Никълсън участва във великолепния филм на Мартин Скорсезе „От другата страна“, през 2007 г. го видяхме в „Ритни камбаната с финес“, а през 2010 г. участва в кинопровала „Как да разбера“, който се превърна в един от най-губещите филми от последното десетилетие.

След това Джак Никълсън просто изчезна. Вече не излизат филми с негово участие и не се е насочил към телевизията, както правят много актьори в последните години. Рядко дава интервюта и избягва публични появи, с изключение на редките случаи, в които ходи да гледа баскетбол и задължително става център на вниманието.

Снимка: Getty Images

Причината за изчезването му не е, че никой вече не го иска, тъй като актьор от неговия ранг трудно би могъл да се забрави просто така, освен ако не изпадне в немилост пред Холивуд заради някоя глупост (като Мел Гибсън) или не заеме непопулярни политически позиции (като Клинт Истууд).

Режисьорите и продуцентите в Холивуд продължават да искат да работят с Никълсън, но той очевидно отхвърля (или изобщо отказва да прочете) сценариите, които му изпращат. И според някои източници причината за това може да е свързана със заболяване на ума му.

Прочетете на следващата страница с какво може би се бори Джак Никълсън>>>

Полет над кукувиче гнездо, или губи ли паметта си Джак Никълсън

През 2013 г. списание „Radar“ публикува статия, в която се позовава на източник, който твърди, че големият актьор се е оттеглил от киното, защото има сериозни проблеми с паметта си и не може вече да запомня репликите.

И досега много хора приемат това за истинската причина за отсъствието на актьора от екраните, макар че почти веднага той даде интервю и опроверга информацията. Тогава Джак Никълсън се похвали, че е малко напълнял, но иначе е в добро здраве и отхвърли всички твърдения за проблеми с паметта.

Снимка: Getty Images

Актьорът сподели, че отказва да приема роли, защото иска да прави стойностни филми, които въздействат на хората, а повечето млади днес сякаш не искат да бъдат наистина повлияни от филмите и затова сценариите са твърде банални и повърхностни.

През 2017 г. беше обявено, че Джак Никълсън ще се снима в холивудския римейк на немския филм „Тони Ердман“, но нищо повече не се чу за филма и в момента проектът е изоставен.

Ритни камбаната с финес, или длъжен ли е Джак Никълсън да продължава да се снима

Въпреки че не се е появявал на големия екран вече цяло десетилетие, Джак Никълсън никога не е обявявал официално, че се отказва от киното. Почитателите му продължават да очакват голямото му завръщане и вярват, че рано или късно това ще се случи.

Снимка: Getty Images

Самият Джак Никълсън обача е заявявал, че няма никакво намерение да се снима във филми до смъртта си:

Няма да работя до деня на смъртта си, това никога не е била целта ми. Когато остарееш се променяш. Не съм някакъв отшелник и не съм саможив, но вече не се нуждая от всичко това. Просто вече не ми носи такова удоволствие.

Джак Никълсън

Дори Джак Никълсън никога повече да не приеме роля във филм, това няма да промени нищо от начина, по който го възприемаме. Като актьор той няма какво да доказва, нито по някакъв начин да затвърждава позицията си сред най-великите звезди на Холивуд. И все пак няма как да не се надяваме на поне още един хубав филм, за да не остава неуспешният „Как да разбера“ последното заглавие в кариерата му.

Снимка: Getty Images