„КриптоQueen” е името на новия роман, който Юлияна Дончева написа и официално представи. Това е четвъртата книга на авторката - телевизионен журналист, политик и бизнес дама. „КриптоQueen” атакува книжния пазар точно в момент, в който се разшумя около личната история на „криптокралицата” Ружа Игнатова, която от близо 5 години се „потопи” и се превърна в най-издирваната жена в света. Но дали Юлияна Дончева е написала книгата си за Ружа Игнатова, или повлияна от образа й, както и дали самата авторка е станала жертва на виртуална измамама, или иска да насочи вниманието на читателите в конкретна посока... На всички тези въпроси Юлияна Дончева отговаря пред Ladyzone.bg.

Юлияна, нека изясним – романът ти „КриптоQueen” за Ружа Игнатова ли е?

Не! „КриптоQueen” не е за Ружа Игнатова! Романът ми по-скоро е провокиран, а не вдъхновен от най-издирваната жена в света, която е българка. Дори се подразних, че книгата ми вече беше дадена за печат, когато се разшумя за истинската история на Ружа Игнатова. Защото, когато започвах да пиша през миналата година, почти не се говореше за нея. Истината е, че покрай нейната лична история, по-скоро ме заинтригува профилът на крипто измамниците и този на хората, които се стремят към бързо забогатяване, без въобще да са наясно какво е това виртуална валута. Темата е актуална, защото навлизаме в ерата на виртуалните пари, които неизменно ще станат част от нашето ежедневие в бъдеще.

Колко време обмисляше идеята, преди да решиш да напишеш „КриптоQueen”?

Във всяка книга, която пиша, идеите ги обсъждам с големия ми син Йоан-Дако. Той е млад човек и знае какво би очаквало неговото поколение, което има различно мислене от нашето. И ако някоя тема е любопитна и за неговото, и за моето поколение, това със сигурност става интересен вариант за история за мен. Не случайно му благодаря и в книгата! В конкретния случай се връщахме от морето с него и ми се стори любопитна историята на Ружа Игнатова... По-скоро се подразних от това, че я определят като единственият виновник за измамата на милиони хора по света. А за всеки трезвомислещ човек е ясно, че подобна измама не е възможно да бъде направена от един-единствен човек. Зад него стоят и други хора, които или са анонимни, или по някакъв начин избягват правосъдието. Неприятно ми стана и това че ние, българите, сме сочени отвън като нация, която ражда много измамници. Реших да се поровя в личната история на Ружа Игнатова, за което ми помогна и моята приятелка Диана Димитрова, която е разследващ журналист и към момента живее в Нова Зенландия. И с изненада установих, че измами с крипто валути се правят и до ден-днешен, като в последния световен доклад за тази година се отбелязва, че 14 милиарда долара са откраднати чрез крипто измами. А Ружа Игнатова не е на сцената в този период! Най-голямата ми изненада беше, че дори има журналистка, която заедно със съпруга си, е припечелила няколко милиарда чрез измама с крипто валута, но за нея нищо не се говори. В никакъв случай не оневинявам Ружа Игнатова, която попада в топ 10 на измамниците по света, но искам да акцентирам на това, че измами е имало и ще има, и те не са дело само на българи.

Беше ми интересно да разбера какъв е профилът на днешните измамници. И те не са онези бабити, които гледаме по филмите - как с чорапи на главити обират банки и офейкват с бързи коли. А дори продължават да се пишат книги с подобни истори и да се снимат такива филми. Но в днешния виртуален свят това звучи много архаично и демоде и тотално би трябвало да се измести, защото вече могат да ни обират, както си стоим вкъщи пред лаптопа или телефона и без да се усетим, изведнъж да се окажем без спестявания. Днешният измамник е рафиниран, високообразован, приятен, добър оратор, интелегентен и може наистина да „омагьоса” тази част от човечеството, която не е запозната с интернет измамите. Целта ми беше, като напиша книгата, да изостря вниманието на читателите в съвсем друга посока, а именно как да се предпазим от такъв вид измамници, които притежават много качества, но на тях им липсва емпатия - съчувствие към хората. Именно отсъствието на морал в подобни хора, може да се окаже решаващо за съдбата на милиони други хора. Интелигентността не означава доброта. 

Разкажи малко за героите, чрез които прокарваш идеите си в романа... Имаш ли любим герой?

Вяра Раева е главната героиня, която от момиче, живяло бедно и скромно, се превръща в жена с власт и много пари. Още от ранните си години тя е мечтаела за подобно положение в обществото и е търсила път, за да се изкачва по стълбата на успеха. Разбира се, получила е добро образование, притежава приятна външност, аналитичен ум и не прави компромиси, вървейки към своята цел. Любовна история също не липсва в романа... Но не случайно съм избрала главната героиня да се казва Вяра! Идеята ми е чрез тази препратка да изостря вниманието и да не вярваме сляпо на всеки, който ни обещава светло бъдеще... А герой, който харесвам, е Илия... Може би, защото е съвсем обикновен, беден човечец, който без да подозира се оплита в коварната мрежа с виртуална валута.

А Дел Моро?

Живяла съм в Италия и ми е познат маниера на подобни хора като един от  героите – Дел Моро, които са избрали живота им да е свързан с измами и безскрупулност.

Допадна ми динамиката на повествованието...

Работата ми в телевизия ме е научила, че интересът на зрителя трябва така да се поддържа, че да не смени канала. И в предишния ми роман „Пътят”, и в „КриптоQueen” прилагам свой стил и маниер на динамика на действието – смяна на обстановката, изненади и обрати, за да държа любопитството на читателя. Винаги пиша книгите си като сценарий за филм.

Снимка: Юлияна Дончева, личен архив

А ще има ли филм по книгата или втора част, защото края остава „отворен”?

Краят остава отворен, за да може читателят сам да се отдаде на фантазията си. А дали ще има филм или продължение зависи от интереса на читателите...

На официалната премиера на „КриптоQueen” ти призна, че си инвестирала в крипто валута. Защо?

Направих го от любопитство, за да усетя какво е чувството. Разбира се, инвестирах в легален фонд и то съвсем разумна сума. Но войната между Русия и Украйна и други неблагоприятни фактори се отразиха неблагоприятно. Но се надявам да дойдат по-добри времена (усмихва се)! А и истината е, че когато не си вложил всичките си пари, може да махнеш с ръка и спокойно да си кажеш: „Какво пък като губя!?” Но се учудвам, че има хора, които са продали цялото си имущество, за да вложат парите си в крипто валута, надявайки се на бързо забогатяване. Това е неразбираемо за мен! В никакъв случай не съм против крипто парите. Но съм против чрез тях, като едно ново и модерно разплащателно средство, да се прикриват стари схеми, каквитото са пирамидите от 90-те години, които някои от нас добре помним.

Какво усети - ставаш ли зависим, след като си вложил средства, следиш ли какво се случва с курса на крипто парите?

Да. Но това важи и за хората, които играят в казина. Дори има психологически термин за хора, които виждат, че губят, но продължават да залагат.

Защо посвещаваш книгата на баща си?

В онези години той беше полицай или милиционер. И макар да сме живяли бедно, той беше изключително доблестен и отговорен мъж, дълбоко свързан с работата си. Издирвал е и е откривал много престъпници в Шумен, където живеехме и където той работеше. Това, което съм запомнила от него е, че „пътят към успеха не трябва да е съпътстван от измама”.

Снимка: Юлияна Дончева

Впечатли ме и корицата на книгата, която при допир създава уникално усещане...

За това и цялото оформление на книгата, благодаря, на издателство „Книгомания”. Както и че се съгласи да издаде „КриптоQueen”, която е малко по-различна като тематика от това, което предлага издателството. Опитала съм се да заинтригувам и по-младото поколение да чете книги, като съм използвала дигиталните новости, което е моя идея. Има7 QR кода, които могат да се сканират с телефон и виртуално да пренесат читателя на места по света, където се развива действието.

Други книги от авторката - „Пътят”, „Код „Червено”: Ботокс в ума”, „Код „Червено”: Моята истина за храната”.