Юън Макгрегър е участвал в толкова много различни филми, че без значение какви жанрове обичате, вероятно сте гледали нещо с него. Любителите на драми го помнят от „Трейнспотинг“, а цяло поколение феновете на високобюджетни холивудски филми го познава като младия Оби-Уан Кеноби от епизоди I, II и III на сагата „Междузвездни войни“.

Снимка: Getty Images

В която и роля да го харесвате най-много, фактите говорят, че той е един от най-популярните шотландски актьори на всички времена (след великия Шон Конъри, разбира се). Днес Юън Макгрегър навършва 50 години, затова ще ви припомним някои по-любопитни факти за живота и кариерата му.

Самостоятелен още на 16 години

Още като дете Юън Макгрегър има една голяма мечта – да стане актьор. По тази причина когато е само на 16 години напуска училище и тръгва да преследва мечтата си.

Младежът не може да разчита на родителите си да го издържат, затова му се налага да си намери работа – по възможност колкото се може по-близо до театъра. Така Юън се хваща на работа като момче за всичко в театър в шотландския град Пърт.

Покрай работата си, Юън успява да си извоюва някои малки роли и постепенно се доказва като талантлив актьор. Така започва актьорската му кариера, която скоро ще го отведе до върховете на Холивуд.

Юън Макгрегър с награда "Златен глобус" за ролята си в сериала "Фарго", където играе двама братя близнаци
Снимка: Getty Images

Докато се опитва да пробие като актьор, Юън се запознава с друг начинаещ в професията – Джъд Лоу. Двамата стават много добри приятели и в един момент дори живеят заедно.

Телевизия и нискобюджетни филми

Юън Макгрегър прави телевизионния си дебют когато е на 22 години, а година по-късно се появява и на големия екран. Един от първите му филми е трилърът „Плитък гроб“ на режисьора Дани Бойл.

Докато работят заедно Дани Бойл остава впечатлен от Юън Макгрегър и го избира за филма си „Трейнспотинг“, който днес е класика и е считан за един от най-важните филми, правени някога. Решен да не подведе доверието на режисьора, Юън Макгрегър посвещава времето си на това да изучава ефекта и последиците от употребата на хероин, за да изпълни ролята си както трябва.

Снимка: Getty Images

Актьорът не само чете книги и статии, но и се среща с наркомани, които му разказват преживяванията си. Така Макгрегър успява да се доближи колкото е възможно до употребата на наркотици, без самият той да ги взема… макар че сериозно е обмислял да направи и тази стъпка.

Благодарение на „Трейнспотинг“ Юън Макгрегър привлича вниманието на критиците, но тепърва му предстои да стане истинска звезда.

 

 

Юън Макгрегър излита сред звездите и става звезда

Макар да е решил, че няма да участва във високюбюджетни филми и ще се придържа към независими продукции, актьорът не успява да устои на изкушението, когато е поканен да участва във втората трилогия от поредицата „Междузвездни войни“. И то не в коя да е роля, а като великия майстор джедай Оби-Уан Кеноби.

Снимка: Getty Images

Една от причините да се развълнува толкова от предложението е, че чичо му е участвал в по-старите филми, макар и в доста по-малка роля.

 

 

Филмите, особено „Невидима заплаха“, са посрещнати с критики, но за изпълнението на Юън Макгрегър няма съмнение, че е на много високо ниво.

 

 

Почитателите му скоро ще могат да го видят в същата роля, защото се подготвя сериал за Оби-Уан Кеноби, който ще свърже историите от „Отмъщението на ситите“ и „Нова надежда“.

Юън Макгрегър с бившата си съпруга - двамата са женени от 1995 г. до 2020 г.
Снимка: Getty Images

Пътешествие около света с мотор

Дори да не обръщаме внимание на филмовата кариера на Юън Макгрегър, животът му сам по себе си е достоен за филм. И всъщност има два документални филми за него.

В началото на околосветското пътешествие
Снимка: Getty Images

През 2004 г. Юън Макгрегър и негов приятел се качват на мотоциклетите си в Лондон и поемат на път, който ги превежда през цяла Европа и Азия. След това с кораб пристигат в Северна Америка, прекосяват замръзналата Аласка, Канада и голяма част от САЩ, за да приключват пътешествието си с мотор в Ню Йорк.

В края на околосветското пътешествие
Снимка: Getty Images

Забележителното пътешествие се превръща в книга със заглавие „Дългата обиколка“, а след това и в документален филм със същото заглавие.

През 2007 г. двамата пътешественици отново се отправят на път, като сега тръгват от най-северната точка на Шотландия и прекосяват Великобритания до най-южната част на острова. От там се прехвърлят в Африка и продължават с моторите през горещия континент до най-южната му точка. Пътешествениците кръщават това пътуване „Дългото спускане“.

 

 

Вероятно най-любопитното му пътешествие с мотор е това от 2012, но не заради разстоянието, а заради благородната му мисия. Юън Макгрегър използва мотора си, за да достигне и да достави ваксини на отдалечени райони на Индия, Непал и Конго. Това също се превръща в документален филм.

Юън Макгрегър в традиционна шотландска поличка (килт) получава Орден на британската империя
Снимка: Getty Images

Това е една постъпка, достойна за истински джедай. Така Юън Макгрегър доказа, че освен много талантлив актьор е и прекрасен човек.