Да обиколиш Австралия с ван, да присъстваш на традиционно иранско парти и да прекараш две седмици в Амазонската джунгла, грижейки се за пуми, без да са ти нужни почти никакви средства - звучи невероятно, но е напълно възможно.

Приключението на Деси Руменова по света започва преди 12 години в Австралия -страната на слънцето и сърфа, когато за първи път пътува сама и прекарва цял месец, обикаляйки континента.

„Изведнъж се запознах със страшно много хора, които също пътуват сами“, разказва тя. „Тези хора ми казаха, че пътуват по 6 месеца, 1 година, 2 години. Някак си нещо се промени в мен и от тогава почнах да пътувам навсякъде.“

Преди три години любовта я връща отново в Австралия, като този път остава за постоянно. Тогава с нейния приятел решават да сбъднат една своя обща мечта –да обиколят страната с ван.

Пътувайки по света, Деси се сблъсква с много различни традиции и култури. Сърцето ѝ обаче остава в Иран, където сякаш се потапя в древна персийска приказка.

„Обожавам Иран“, споделя Деси. „На всички хора казвам: "Трябва да отидете", защото каквото казват медиите, не е точно с каквото се срещаш там. Едно нещо е политиката, друго нещо – хората, които живеят там.“

Най-незабравимото ѝ преживяване обаче се случва по време на пътуването ѝ в Боливия, където получава предложение да прекара две седмици като доброволец в резерват за пуми в дълбоките дебри на Амазонската джунгла.

„Работата беше да ставаме много рано, в 5 часа сутринта, и горе-долу вървяхме около един час до клетката, където живеят тези пуми, които са болни“, спомня си пътешественичката. „Например моята беше сляпа, тоест не могат да живеят на свобода и това ми беше работата по принцип там, да разхождаме пумите по цял ден.“

Даси Руменова е посетила над 70 страни на 5 континента, без да са ѝ нужни твърде много средства. Единственото, което използва, е приложение на мобилния ѝ телефон, която ѝ позволява да намира гостоприемни хора и други пътешественици.

Единственото, което ви е нужно, за да покорите света, са малко джобни и голяма доза приключенски дух.

Още за младата жена с приключенски дух може да научите във видеото.