Дори и да споделяте мнението на Мартин Скорсезе, че филмите на Marvel не са кино, няма съмнение, че произвеждат звезди. А най-голямата от всички, звезди, тръгнали от филмите за супергерои по комикси, е австралиецът Хю Джакман, който днес навършва 51 години.

Той е познат на по-голямата част от света като Върколака от поредицата "Х-мен" и заедно с Робърт Дауни младши в ролята на Железния човек са най-обичаните актьори в супергеройски роли.

Ето още 10 любопитни факта за Хю Джакман:

1. Не е бил първият избор за Върколака и получава ролята заради Ръсел Кроу

Никой от нас, които сме гледали филмите "Х-мен", не може да си представи друг Върколак, освен Хю Джакман. Той е перфектен!

Не така са смятали създателите на филма, когато са търсели подходящ актьор. Техният първи избор е бил Ръсел Кроу, който не се е съгласил. Той обаче е предложил друг актьор, свой приятел - не много известният дотогава Хю Джакман. Когато го видели, създателите на филма... не го харесали. Вместо него избрали Дъгрей Скот.

По една случайност Скот отказал ролята в последния момент, за да се снима в нещо друго и студиото трябвало да намери заместник много бързо. Така се "примирили" с Джакман. Сега едва ли някой съжалява за това, освен може би Дъгрей Скот.

2. Има фондация, която помага на фермерите, отглеждащи кафе

След като се срещнал с един фермер от Етиопия, който отглеждал кафе, Хю Джакман решил да създаде фондация, която да подпомага производителите точно на този продукт. Фондация "The Laughing Man Foundation" (Смеещият се човек) помага на производителите на кафе по света и на техните семейства. Хю Джакман вероятно много обича кафе.

3. Запознава се със съпругата си, когато играе в първата си по-значима роля и от тогава са заедно - вече 24 години

През 1995 Хю Джакман е избран да играе главната роля в австралийски сериал, разказващ за затворник, който се влюбва в психоложката на затвора. В ролята на психоложката е актрисата Дебора-Лий Фърнес. Хю и Дебора се влюбват наистина и година по-късно сключват брак. От тогава са неразделни.

4. Израсъл е без майка

Семейството на Хю Джакман се разпада когато той е още дете. Един ден майка му, която е родом от Англия, се прибира в родината си и не се връща повече в Австралия. Баща му трябва да гледа Хю и другите им четири деца съвсем сам.

Пет години след заминаването на съпругата му, бащата на Хю отива в Англиа, за да я моли да се върне. Планът е да прекара на Острова три седмици, но се прибира само след пет дни и на вече попорасналия Хю му става ясно, че няма шанс семейството му да се събере отново. По-късно научава, че майка му се е омъжила в Англия, има друго семейство и други деца.

Постъпката на майка му изпълва Хю Джакман с гняв и той признава, че е използват този гняв, за да изгради образа на Върколака.

5. Първоначално е искал да бъде журналист

Мечтата на Хю Джакман от съвсем малък е била да стане журналист. Той записва Комуникации в Техническия университет на Сидни, но в последната си година открива, че не му достигат няколко кредита, за да завърши. Младият Хю решава да се изхитри и да запише нещо елементарно, което ще му даде необходимите кредити, без да го напряга много и да ангажира времето му. Така започва да учи актьорско майсторство и бързо целите в живота му се променят.

Продължава на следващата страница>>