Днес - в разгара на пандемията от новия коронавирус, най-голямата интернет търсачка Google отдава почит към Игнац Филип Земелвайс, лекар и учен в Австрийската империя от унгарски произход, известен с прилагането на антисептичните методи.

Роден на 1 юли 1818 в Буда, Земелвайс завършва Виенския университет със специализация по хирургия и акушерство, като впоследствие работи във Виена в родилен дом от 1846 до 1850 г. Премества се в Пеща през 1851 г., където оглавява болницата "Свети Рох". Едновременно е професор в Будапещенския университет от 1855 г.

Снимка: Уикипедия

През 1847 г. Земелвайс, опитвайки се да разбере причините на следродилната треска (сепсис) у много родилки, предполага че инфекцията се пренася от инфекциозното и патологоанатомичното отделения на болниците. 

Тогава в болниците смъртността при раждане (от 30-40 и дори 50%)  превъзхожда тази в домашни условия. Лекарите по онова време често практикуват в патологоанатомията, веднага след което отиват да израждат, изтривайки ръцете си с носни кърпи.

Игнац Земелвайс открива, че случаите на родилна треска в акушерските клиники намаляват драстично след почистване на ръцете на персонала преди манипулация. 

През 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция и измиване на ръцете на работещите в акушерските клиники и отделения с помощта на разтвор на хлорна вар. Благодарение на това смъртността сред родилките и новородените пада повече от седем пъти – от 18 до 2,5%.

Въпреки многото публикации, че миенете на ръцете намалява смъртността до равнище под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по онова време. Измиването на ръцете също е отхвърлено. Земелвайс не успява да предложи приемливо научно обяснение на своето откритие. Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес.

Снимка: Youtube/@GoogleDoodle

На 30 юли 165 г. Земелвайс е вкаран с измама в клиника за душевно болни в Дьоблинг, днес окръг на Виена. Разкрива измамата, опитва да избяга, но е заловен от персонала, жестоко бит и наранен. Умира след 14-дневен престой от септицемия на 47-годишна възраст на 13 август 1865 г.

Вижте как правилно да си миете ръцете във видеото, с което Google отдаде признание към работата на Игнац Земелвайс.