Вече две деситилетия Бионсе Нолс е под прожекторите на светлините. Тя знае, че няма право на грешки - певица, бизнес дама и не на последно място майка, тя обича всичко около нея да е създадено със страст, любов и грижа за другия. "Харпърс базар" й посвещават голям материал, в който разказват за живота й до момента. Почти на 40 Бионсе е доказан определящ фактор в културния свят, като за нея това е едва началото, отбелязват от изданието. Предлагаме ви откъс.

Поглед назад

На 4 септември Бионсе ще празнува своя 40-и рожден ден. Замисляйки се за миналото, тя прави равносметка за всичко, през което е преминала и всичко, което е успяла да даде на хората.

Определя първото десетилетие от живота си като началото на една мечта. Постоянният стремеж на едно затворено и мълчаливо момче, което прекарва времето си, потънало дълбоко в мисли. За нея именно този тогавашен етап сега й дава възможността да разбира хората, които ги е страх да бъдат чути. Независимо, че тя самата вече не се определя като затворена или срамежлива, е благодарна за тези години, защото точно те са я дарили с креативност и въображение.

Нейната състезателна кариера в сферата на музиката започва едва когато е само на 7 години. Заради цвета на кожата си й се налага да разбере, че дори на такава крехка възраст тя трябва да се бори двойно повече от останалите, ако иска да бъде победител. И борбата си заслужава, защото на 10 години вече има записани около 60 песни в студио на касети.

Първата си вокална травма получава три години по-късно, вследствие на няколко часа пеене. Притеснена, че с музикалната й кариера е свършено, лекарите я поставят на лечение, за да подсигурят възстановяването й и тя отново си налага да мълчи.

Бобрата е нужна

Израснала с конкретния стих на Яков, 2:17 - „Вярата без работа е мъртва“, тя знае, че визията и желанието не са достатъчни.

Никой в училището й не знае, че тя се занимава с музика, заради това, че почти не е говорела с никого. За нея главна цел била Destiny’s Child, както и подписването на договор. Всичката й енергия е насочена в тази посока, а всичко, което няма да помогне за успеха й в тази сфера, тя определя като загуба на време.

Като една чернокожа жена, Бионсе усеща напрежението и налагащите се стереотипи, затова и знае, че няма право на грешки. Готова да преобърне всички разбирания за жените като нея, младата певица се старае да е перфектна и няма време за типичните тийнейджърски дейности, които тя тогава възприема просто за безсмислени и разсейващи. Бионсе е благодарна за шанса, които й се дава и не смята да го пропилее, нито да подведе семейството си, което се жертва постоянно в името на нейната кариера.

Бионсе и бизнесът й

Второто десетилетие на своя живот, тя посвещава на изграждането на здрава основа за кариерата си. Фокусирана върху търговския успех, Бионсе поема контрола над независимостта си на 27 години и основава Parkwood Entertainment. По онова време няма компания, която да отговаря на изискванията й или да работи по начина, по който тя иска да работи. И заради това създава този многофункционален конгломерат, който обединява в себе си творческа агенция, звукозаписна компания, продуцентска компания и мениджърска компания:

Исках да управлявам себе си и да имам компания, която поставя изкуството и креативността на първо място. Исках силни жени да заемат ключови роли в компания ми, след като по голямата част от индустрията все още беше доминирана от мъже. Исках сътрудници, които не бяха смазани от корпоративния свят и нямаше да се страхуват да се работя с мен, когато ми хрумнат нестандартни идеи, екип, който ще ме предизвика“.

Бунтарка

Спомням си, че бях на среща, обсъждаща анализи и ми казаха, че според изследване моите фенове не харесват, когато фотографията ми е черно-бяла. Казаха ми, че няма да как успешно да продавам, ако не е цветна. Това беше смешно. Вбеси ме, че агенция може да диктува какво искат моите фенове въз основа на проучване.“

Ядосана и готова да докаже обратното тя основава целия си следващ проект на черно-бяла фотография, включително видеоклиповете за хитовете „Single Ladies“ и „If I Were a Boy”.

Време за семейство и социални дейности

След навършването на 30 Бионсе се концентрира главно върху създаването на семейството. Работата й се превръща в повече от кариера, превръща се в опит да излекува душевните травми на поколенията и да превърне разбитото си сърце в изкуство.

През 2013 г. става участничка в BeyGOOD, защото вярва, че всеки можем да направи нещо, за да помогне на другите. Това е нещо, което родителите са й внушили от ранна възраст - да вдъхновя другите да бъдат добри.

Фалшива реалност

“Живеем в свят с малко граници и много достъп. Нашата реалност може да бъде изкривена, защото се основава на персонализиран алгоритъм. Той ни показва каквито истини търсим и това е опасно. Можем да създадем своя собствена фалшива реалност, когато не се храним с баланс между това, което наистина се случва в света“

За Бионсе фокусът на почитателите й трябва да бъде върху музиката й, не върху скандалите свързани с името й: “Ако моето изкуство не е достатъчно силно или достатъчно смислено, за да държи хората заинтересовани и вдъхновени, значи съм в грешен бизнес. Моята музика, моите филми, моето изкуство, моето послание - това трябва да е достатъчно“.

През цялата си кариера дивата умишлено поставя граници между своята сценична личност и личния си живот: „В тази индустрия може лесно да се загубите много бързо. Виждала съм го безброй пъти, не е за всеки. Преди да започна, реших, че ще продължа тази кариера само ако моето самочувствие не зависи просто от успеха ми като знаменитост. Заобиколих се с честни хора, на които се възхищавам, които имат собствен живот, мечти и не зависят от мен. Хора, от които мога да се уча. В този бизнес толкова голяма част от живота ви не принадлежи на вас, освен ако не се борите за него“.

Родителите - нейната опора

Майка ми винаги е била моята кралица и все още е. Тя винаги е била толкова силна и е изпълнена с човечност. Тя работеше 18 часа на ден с набраздени ръце и подути крака. Без значение колко е уморена, тя винаги е била професионална, любяща и възпитаваща. Опитвам се да се справя с работата си и да управлявам компанията си по същия начин„.

Баща ми постоянно ме насърчаваше да пиша свои песни и да създавам собствена визия. Той е причината да пиша и продуцирам на толкова млада възраст. Спомням си, когато започнах да чувам хората да ме критикуват, след като напълнях. Събудих един ден и отказах да се съжалявам, затова написах „Bootylicious“. Това беше началото да използвам всичко, което животът ми даде, и да го превърна в нещо, даващо сила на други жени и мъже, които се борят със същото нещо“.

Колекцията IVY PARK

Тази колекция е смесица от моето детство в Тексас и малко от американската история„.

Главното вдъхновения на Бионсе относно тази колекция идва от пренебрегваната история на американския черен каубой. Много от тях първоначално се наричани кравари, които преживяват голяма дискриминация и често биват принудени да работят с най-лошите, най-темпераментните коне. Бионсе и екипът й се вдъхновяват от културата и приказките на родеото в Хюстън, като решават да комбинират класически елементи със спортното облекло на IVY PARK x adidas.

Жените в живота на Бионсе

Лекари, собственици на фирми, художници, учители, майки - всички те идваха в салона на майка ми. Видях от първа ръка как салонът може да бъде светилище за жените. Ясно си спомням една клиентка, която беше оперна певица. Тя беше тази царствена черна жена, която беше обиколила целия свят и щеше да разкаже тези невероятни истории. Бих искал да чуя за нейните пътувания и реших един ден и аз да обиколя света. Гледах как майка ми се грижи и лекува тези жени в нейния салон, не просто като ги караше да изглеждат и се чувстват красиви, но и като разговаря с тях, слуша ги и се свързва с тях„.

С дните, прекарани в салона на майка й, Бионсе забелязва как емоциите на чернокожите жени са свързани с това как изглеждат и че индустрията за красота не винаги разбира тези емоции.

Искам да изградя общност, в която жените от всички раси могат да общуват, за да можем да продължим да се подкрепяме и да се грижим една за друга. Искам да дам на жените пространство да се чувстват силни и да искат да разкажат своите истории“.

Грижа за себе си

Мисля, че като много жени, изпитвах натиска да бъда опора и на семейството, и компанията си, като не осъзнавах колко много това влияе върху психическото и физическото ми благосъстояние. Борех се с безсъние от турнета повече от половината от живота си. Години на износване на мускулите ми от танци на токчета. Стресът върху косата и кожата ми. Именно затова събрах много тайни и техники през годините, за да изглеждам най-добре за всяко шоу. Но знам, че за да дам най-доброто от себе си, трябва да се грижа за себе си и да слушам тялото си„.

По време на карантината Бионсе решава да се възползва от ситуацията и да премине към по-естествените решения относно здравословните си проблеми. Започва сама да отглежда пчели и така да си добавя мед, чието лечебно свойство е преоткрива заедно с дъщерите си.

Нови хитове?

С цялата изолация през последната година, мисля, че всички сме готови да избягаме, да пътуваме, да обичаме и да се смеем отново. Аз искам да съм част от това бягство! В студиото съм от година и половина. Понякога ми отнема една година, за да потърся лично хиляди звуци и да намеря точно това, което търся. Но да, музиката идва!“.

Следващото десетилетие

Желанието ми е 40-те ми години да са пълни с любов!

За Бионсе следващото десетилетие няма да е борба за кариера, а преоткриване на личността, време с близките й и свобода. С музиката си тя иска да носи любов.