Преди да стане световноизвестен актьор, Джони Деп продавал… химикалки. Днес празнува рожден ден – известен, необвързан, спечелил дело за клевета, заради което го нарекога „първия мъж, победил в спор с жена“.

Снимка: Getty ImagesДжони пристига в Холивуд с желанието да стане рок музикант. Не че съвсем е изоставил сцената, дори напротив, но се радваме, че се е насочил към киното. Как ли иначе щяха да изглеждат култовите му филми „Карибски пирати“, „Фантастични животни“, „Едуард Ножиците“, „Самотният рейнджър“, „Защо тъгува Гилбърт Грейп“, „Аризонска мечта“ и т.н.?

5 неща, които обичаме у Джони Деп:

1. Таланта му

За първата роля на Джони Деп му помага Никълъс Кейдж. Той решава, че Джони има бъдеще като актьор и го запознава със своя агент. Това довежда до участието на Деп във филма „Кошмари на Елм Стрийт“. След края на снимките Джони използва спечелените пари и за пръв път в живота си отива на уроци по актьорско майсторство в Loft Studio, Лос Анджелис.

За играта си във филма „Едуард Ножиците“, Джони е номиниран за награда Златен глобус. Ролята му на Мартин Ландау в „Ед Ууд“ му носи Оскар.

Всяка роля, която изпълнява актьорът, е толкова запомняща се, че физиономиите, движенията и репликите му се превръщат в запомнящо се преживяване.

2. Развлича болни деца, като се преоблича с дрехите на капитан Джак Спароу

Може би малко хора знаят, че Деп има лошо зрение – още от детството си не вижда добре с лявото око, а дясното му е късогледо. По тази причина му се налага постоянно да носи очила. На друга болка обаче самият той също обръща внимание – тази на децата. Посещава пациенти в детското онкологично отделение на института "Кюри", влизайки в ролята на обичания Джак Спароу от сагата "Карибски пирати". Той е сътрудник на международната фондация „Пожелай си нещо“, която помага в изпълнение на желанията на смъртно болни деца.

3. Добрите дела, които прави за бездомници

През 2014 г. по време на снимките на трилъра „Превъзходство“, Деп убеждава екипа на филма да покани двама бездомници като актьори. С тях той се запознал съвсем случайно преди време.4. Душата му

По време на трудния си развод с Амбър Хърд, Джони дава интервю за Rolling Stone, в което прави своята тежка изповед.

Падението ми беше толкова дълбоко, колкото изобщо е възможно. Не може да понасям всеки ден болката. Една сутрин си налях водка и пишех, докато сълзите не замъглиха дотолкова погледа им, че престанах да виждам страницата. През цялото време се опитах да разбера с какво съм заслужил всичко това, какво съм направил… Стараех се да бъда добър и да помагам, да не лъжа. За мен истината е най-важното нещо.

Джони печели делото за клевета срещу Амбър Хард. Деп съдеше Хърд за 50 милиона долара, твърдейки, че тя е разрушила репутацията му, наричайки го "публична личност, представител на домашното насилие".

Най-добрите моменти на актьора по време на съдебното дело вижте тук

5. Джони притежава няколко острова и може да построи бар за жената, в която е влюбен

По време на брака си с Амбър Хърд, той зарадва феновете си със своя забележителна постъпка - актьорът беше изненадал любимата си, като й беше построил бар в своята къща на Бахамите. Барът е бил реплика на този от филма „Дневникът на едно пиянде”, по време на снимките на който двамата се запознават през 2011 година.

 

Джони притежава няколко острова – може би още едно желание на романтичната му душа, което е изпълнил. Остров Стронгили е с площ от 0,2 кв. километра и е купен за 4,2 милиона евро. Другият е именно мястото, на което се жени за Амбър - Little Hall's Pond Cay, Бахамите.

Джони Деп може и да е много добър човек в някои аспекти от живота си, както твърдят неговите познати (включително Амбър Хърд), но съжителството с него не винаги е толкова забавно и приятно. Бившата му съпруга не можа да докаже, че звездата от „Карибски пирати“ е упражнявал насилие срещу нея, но за зрителите на процеса не остана съмнение, че Джони Деп има и тъмна страна.

Ето 5 неща, за които ще ни е трудно да простим на Джони Деп:

1. Злоупотребата му с алкохол

Джони Деп не крие, че пие. И то много. По време на процеса видяхме снимки, на които актьорът се е докарал до безсъзнание. На една от снимките е заспал със сладолед, който се е разтопил върху ръката му. Видяхме и видео, в което Джони Деп си налива голяма чаша вино („мега халба“, както я определи адвокатът на Амбър Хърд) за закуска.

Можем да очакваме много неприятни сцени от човек, който започва деня си с такова количество алкохол. Иронията е, че Амбър и Джони се запознават на снимките на филм със заглавие… „Дневникът на едно пиянде“.

 

2. Злоупотребата с наркотици

Още една мрачна подробност от миналото (и по всяка вероятност настоящето) на Джони Деп, за която той сам е разказвал – започва да се дрогира съвсем малък.

Майка ми ме караше да ѝ нося „хапчетата за нерви“, които я успокояваха. Веднъж, когато бях на около 11, взех едно и така започнах да употребявам наркотици“, разказа той по време на съдебния процес срещу вестник „Сън“ в Лондон. „Аз говорих открито и всички знаят за проблемите ми с алкохола и наркотиците. Всъщност започнах да пия и да вземам наркотици, когато бях още дете.

3. Ревността му

Ако се вярва на това, което Амбър Хърд разказа, Джони Деп я е ревнувал от всички, включително жени, защото актрисата е бисексуална. Съпругът ѝ включително ѝ е забранявал да участва във филми, в които има секс сцени или дори целувки.

Не само Амбър говори за ревността на Джони Деп, но и актрисата Елън Бъркин, която е имала връзка с него през 90-те. Тя разкри, че по време на връзката им той е бил „бил ревнив, контролиращ и често пиян“.

4. Разрушителният му гняв

Дори никога да не е посягал на Амбър Хърд или на някоя от другите си приятелки, Джони Деп често изпада в умопомрачителен и разрушителен гняв. Бившата му съпруга показа видео, в което Джони чупи стъклена врата на шкаф, а след това запраща чаша към стената и тя става на парчета.


Многото критици на Амбър Хърд ще кажат, че тя е виновна, защото го е ядосала толкова, но историите за разрушаване на стаи не са само от връзката ѝ с Хърд. През 90-те години, докато излиза с Кейт Мос, Джони Деп опустошава хотелска стая и след това трябва да плати 10 000 долара, за да покрие щетите.

 


5. Прахосничеството му

Алкохолизмът, наркотиците и рушенето не са такъв проблем, защото Джони Деп разполага с хора, които да чистят след него. Това обаче струва пари, а кладенецът не е бездънен. Джони Деп е един от най-високоплатените актьори в света, но за 13 години успява да изхарчи по-голямата част от богатството си (около 800 млн. долара) и днес разполага само със 150 млн. долара.

150 млн,. не звучи малко, но ако иска да ги задържи, в случай че Холивуд продължи да го пренебрегва, трябва да намали значително разходите си. Известно е, че Джони Деп харчи по около 2 млн. долара месечно – в това число по 30 000 долара за вино. Освен за алкохол, Джони Деп е похарчила парите си за имоти (притежава 15 имения, острови и малък френски град). През 2005 г. харчи 3 млн. долара, за да изпълни предсмъртното желание на свой приятел и да изстреля праха му с оръдие.