На 29 май 1917 г. е роден Джон Фицджералд Кенеди - 35-ият президент на САЩ, който заема тази длъжност от 1961 г. Член на известния род Кенеди в САЩ, Джон Кенеди става най-младият президент в историята на страната (бил е на 43 години, когато е избран на тази пост), като се превръща в икона на американския либерализъм и младото тогава поколение американци. По време на неговото управление едни от най-значимите събития са провалът с операцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна криза, изграждането на Берлинската стена, надпреварата за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и движението за гражданските права. Джон Кенеди е най-младият починал президент - той е на 46 години, когато е убит на 22 ноември 1963 г. Почитаме паметта на американския президент с вечните му мисли.

Снимка: Getty Images

"Или човечеството ще приключи с войната, или войната ще приключи с човечеството."

"Колкото повече глупости правя, толкова по-популярен ставам."

"Най-големият враг на истината често е не лъжата - преднамерена, коварна и безчестна, а митът - устойчив, увлекателен и ефимерен."

"Прощавайте на враговете си, но не забравяйте имената им."

"Комитет - това са 12 човека, които вършат работата на един."

"Най-горещото място в ада е запазено за онези, които в моменти на морална криза са запазвали неутралитет."

Снимка: Getty Images

"Не мисля, че на света има поне един мъж, верен на своята жена."

Аз съм идеалист без илюзии. 

"Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си."

"Отсъствието на мечти погубва народа."

"Смелостта е смесица от триумф и трагедия. И човек прави каквото трябва, въпреки последствията, въпреки спънките, опасностите и напрежението. И това е в основата на всяка добродетел."

"Победата има хиляда бащи, а поражението винаги е сираче."