Д-р Петя Андреева завършва медицина (1997 г.) и специализация по акушерство и гинекология (2002 г.) в София. Стартира своята професионална реализация в Универстетска АГ болница "Майчин дом", София. Още от началото на своята АГ специализация д-р Андреева се обучава и работи в областта на асистираните репродуктивни техники под ръководството на доайена на репродуктивната медицина в България доц. Атанас Щерев. Д-р Андреева е провела редица курсове и специализации в тази насока. През 2005 г. кандидатства и печели грант от Matsumae International Foundation, Япония, за провеждане на научно-изследователски проект за Doppler изследване на имплантационния потенциал на пациенти, провеждащи IVF. В началото на 2007 г. д-р Андреева стартира този проект в Hyogo College of Medicine Ob/Gyn Department, IVF unit, Nishinomiya, Hyogo, JAPAN., като в рамките на престоя си в Япония провежда и обучение в областта на инфертилитета и асистираните репродуктивни техники в Hyogo College of Medicine, IVF unit и в IVF Namba Clinic, Center for Reproductive Medicine and Infertility, Osaka. През 2013 г. преминава курс по фетална медицина в London в King’s College of Medicine & FMF, под ръководството на Prof. K. Nicolaides. Д-р Андреева е автор на редица публикации и презентации в български и международни специализирани списания и научни форуми.

Благодарим й за времето, което тя отдели, за да ни разходи из тайнството на своята професия. Как преминава денят на един акушер-гинеколог, за щастието да даряваш живот и за една кампания в услуга на хората с репродуктивни проблеми, си говорим с д-р Андреева:

За Кампанията, която приключи само преди броени дни (но чието начало отново престои), вижте в прикачения файл по-долу >>

Д-р Андреева, защо се съгласихте да участвате в кампанията "Любовта е действие", създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми?
Звънкият смях на бебе у дома е най-голямата радост за една жена и двойка и ние сме щастливи, че като специалисти по репродуктивна медицина можем да помогнем на доверилите ни се пациенти да изпълнят тази съкровена човешка мечта за дете. Негативните демографски тенденции в последните две десетилетия в България обаче поставят клиниките по асистирана репродукция в България в положение не само да създават радост за двойките с репродуктивни проблеми, а да са част от битката за запазването на "демографското здраве" на българската нация. Кампанията "Любовта е действие" съдържа сериозен социален елемент - чрез нея и организаторите от ИнВитроБГ, и ние, специалистите по репродуктивна медицина, се надяваме, че ще можем да помогнем на двойки, които безвъзмездно ще могат да извършат процедури във водещите клиники по асистирана репродукция в България. В допълнение обаче тази публична кампания ще спомогне за повишаване на обществената чувствителност към проблемите на безплодието и ще увеличи информираността на обществото за възможните пътища на лечение за постигане на бременност. Ние от Медицински комплекс "Д-р Щерев" с радост се включваме в кампанията с една ин витро/ICSI процедура със замразяване на ембриони в случай, че има получени повече от необходимите за трансфер качествени ембриони и двойката желае останалите такива да се замразят. При реализиране на бременност при лекуваната двойка Медицински комплекс "Д-р Щерев" ще дари допълнително пакет "Проследяване на бременност – оптимален". Поздравяваме организаторите от Ин витро България за тази кампания и се надяваме, че чрез нашата обща инициатива ще помогнем през тази година още няколко българчета да поемат своята първа глътка въздух и да донесат мечтаната радост за своите бъдещи родители!

Какви са наблюденията ви – нараства ли броят на семействата, търсещи вашата подкрепа?
През последните години нараства броят на двойките с репродуктивни проблеми. Чрез различни инициативи, подобни на кампанията "Любовта е действие", се постига не само по-добро популяризиране на центровете по асистирана репродукция, но и един задочен диалог с пациентите. Колкото по-информирано е едно общество, толкова по-решими стават неговите проблеми. Забелязва се преодоляване на мисленето да се търсят причините предимно у жените. Разрешаването на репродуктивните проблеми при двойките включва изследването и участието в процеса и на двамата партньори. За щастие мъжете осъзнават тази си роля и вече не са така пасивни. Ще забележите по коридорите на Медицински комплекс "Д-р Щерев" двойки, които хванати ръка за ръка вървят към разрешаването на проблема. Хората, осъзнаващи, че проблемът със забременяването и износването на плода е решим, стават все повече. Затова се стремим да предоставяме грижи и медицински практики, които да оправдаят надеждата на хората. Резултатите са видими. Наложи се да разширим родилното си отделение (смее се).

Как преминава денят на един специалист като вас, работещ в ин витро център?
Всеки ден идвам на работа с приятното предизвикателство да помогна за създаването на нов живот. Чувствам се удовлетворена от работата си, колкото и натоварена да е понякога тя. Винаги осъзнавам какво огромно доверие са ми гласували пациентите. Денят ми започва с горещо и силно кафе и завършва с мисълта за отговорността, която нося. Иначе всеки специалист е преди всичко човек. Аз самата съм майка. Когато не работя с пациентите си, се стремя да прекарам всяка свободна минута с близките си хора. Но като истински професионалист инвестирам част от времето си, следейки последните тенденции в медицината.