Легендарният рапър Coolio излиза днес на сцената на "Терминал 1", откъдето започва европейското турне на рап звездата. Носител на награда "Грами" за "Най-добро рап изпълнение" и с над 17 млн. продадени записа по целия свят, изпълнителят на "Gangstas Paradise" ще тресе довечера столичния клуб. В ексклузивно интервю за Ladyzone 55-годишният рапър от Комптън, Калифорния хвърля светлина върху раждането на сценичния му псевдоним "Coolio" (истинското му име е Артис Леон Айви Младши) и най-големия му хит - "Gangsta's Paradise", който намира 85-о място в класацията на "Билборд" на най-велики песни на всички времена и най-продавания сингъл в САЩ за 1995 г.

Здравей, Coolio! Бих желал да науча историята зад феноменалното ти име?

Винаги се обличам доста различно от всеки друг, това е все още така. В онзи ден бях облечен в бели широки панталони, каубойска риза като от уестърните с индианци и имах шапка като на Били Джак. Трима мои приятели се появиха вкъщи, докато в същото време се учех да свиря на китара. Бях усилил доста китарата, така че не ги чух да влизат. Единственото нещо, което можех да свиря тогава, беше версията на Хосе Фелисиано на "Light My Fire" от The Doors. 

Как се справяше?

Все още не свирех много добре, разучавах песента. Аз свирех на китарата, след което спрях, вдигнах поглед, а те стояха там на прага и всичките се разсмяха. Един от тях каза: "Погледни го, той си мисли, че е Хулио Иглесиас". Те не знаеха кой е Хосе Фелисиано, но бяха чували за Хулио Иглесиас. Друг веднага каза: "Той е не Хулио, той е Кулио!". Тримата избухнаха в смях. 

Снимка: Facebook/Coolio

Ето, че и аз. После?

На следващия ден имахме мач по американски футбол срещу отбор от съседен квартал. Излязох от вкъщи и докато пресичах двора, за да изляза на улицата, видях отсреща дузина души, които ме чакаха. Единият от тях се развика: "Coolioоооооооооо", а другите се разсмяха и го последваха с викове "Coolio, Coolio, Coolio". Така преди да се усетя, всички започнаха да ме наричат Coolio.

Как се роди "Gangsta’s Paradise", станал един от най-големите хитове на 90-те?

Знаеш ли, всички си мислят, че съм написал това парче, но аз не съм. Защото то ме написа. Просто бях на правилното място в правилното време. "Gangsta’s Paradise" витаеше във Вселената. Влязох в студиото и то се всели в мен. Беше като дух, който превзе тялото ми. Когато чух музиката за "Gangstas Paradise", запях "As I walk through the valley of the shadow of death / I take a look at my life and realize there's nothin' left...". Записах го незабавно, сякаш вече го знаех. Затова казвам, че то сякаш беше там. Беше толкова лесно да го направя, не беше нужно да мисля за нищо. Не бях написал нито ред от лириките предварително. Просто "Gangsta’s Paradise" ме избра като негова майка, за да се появи на бял свят. 

Социален активист ли го играеш с песните си?

В миналото се чувствах в по-голяма степен такъв - винаги съм искал да мога да дам причина на хората да ме слушат, но сякаш не толкова много в днешно време. Защото е много опасно и се притеснявам да не се случи нещо лошо на децата ми.

Какво най-силно те движи днес, за да продължаваш да правиш музика?

Най-силното вдъхновение за мен са децата ми. Обръщам им внимание, за да знаят неща, които повечето хора не знаят. Да знаят истинската причина, произход и история на нещата. Това ще бъде важно за тях, когато вече не съм на този свят.

Снимка: Facebook/Coolio

Харесваш ли популярните хип-хоп артисти днес?

Моите родители не са харесвали музиката, която ние сме слушали, а техните родители не са харесвали музиката, която те са слушали. Аз също не харесвам музиката, която моите деца слушат. Пълен боклук е, разбира се. Но кога това не е било така? Така и ще бъде. Харесвам някои изпълнители, които са добри - като Хопсин, Джей Кол и Кендрик Ламар, но има и някои хора, които не харесвам - Kodak Black, Lil Yachty, Lil Uzi Vert. 

Снимка: Евгений Милов

Слушайте Coolio на живо в "Терминал 1" на 4 октомври. Повече за събитието вижте тук: