Ангела Доротеа Мелкел е германски политик, лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) от 10 април 2000. Тя е първата жена на поста Федерален канцлер, избрана на 21 ноември 2005. Многократно е оглавявала класацията за най-влиятелна жена на годината на сп. "Форбс".

Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 г. в семейството на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и английски език Херлинд Каснер. Още като ученичка решава да следва физика в Лайпцигския университет "Карл Маркс" и през 1973 година се премества да живее в Лайпциг. След дипломирането си се готви за кариера в Академията на науките в Източен Берлин. Месец след падането на стената обаче влиза в политиката.

По време на следването си през 1974 година се запознава с първия си съпруг Улрих Меркел, студент по физика. През 1977 година те сключват брак, който трае 5 години. През 1984 г. Ангела започва да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава все още е женен. Сключват брак през 1998 г, но Меркел запазва фамилията на първия си съпруг. Ангела Меркел няма деца.

Известни мисли на Ангела Меркел:

Не обещавам повече от това, което мога да спазя.

Свободата е основата за развитието на индивида.

В диалога между културите може да устои този, който действително познава своята собствена култура.

Който рискува да каже смела дума, трябва да е сигурен, че постоянно ще изпитва съпротива срещу себе си.

Вярвам, че чрез образование хората могат да бъдат подтикнати към нов начин на поведение.

Човекът е свободен, но не е автономен. Утре и най-силният може да бъде в положение да разчита на помощта на другите.