Бенджамин Афлек е роден на 15 август 1972 г. в Бъркли, Калифорния, но израства в Кеймбридж, Масачузетс.

Хонорарът му за участието в „Поле на мечтите“ (Field of Dreams, 1989) с Кевин Костнър е само 30 долара. За „Армагедон“ (1998) получава 600 000, а за главната роля в „Заплащането“ (Paycheck, 2003)... заплащането е фантастично – 15 милиона долара!

За сценария на „Добрият Уил Хънтинг“ (1997), написан съвместно с приятеля му от детството Мат Деймън, получава двете най-престижни статуетки в САЩ – „Оскар“ и „Златен глобус“. Другият голям връх в кариерата му – „Арго“ (2012), също е увенчан с тези две награди. „Оскар“ за най-добър филм на годината (взима я като продуцент) и „Златен глобус“ за най-добър режисьор.

В момента Бен Афлек продуцира и играе в The Way Back – филм за бивш баскетболист, затънал в блатото на алкохола, който получава предложение да стане треньор в гимназията, където е започнала кариерата му. Училищният отбор бързо се изправя на крака, но дали главният герой ще се справи със своите демони, ще разберем през пролетта на 2020 г.

Другият проект на звездата, който дори още няма насрочена премиера, е Ghost Army. Филм за екзотичната практика на американската армия от Втората световна война да заблуждава врага с мними бази от надуваеми танкове и войници менекени. В този филм Бен Афлек е почти всичко – продуцент, режисьор и актьор.

От брака с Дженифър Гарнър (2005-2018) актьорът има три деца. Три години по-малкият му брат Кейси Афлек също играе в Холивуд. През 2017 г. дори взе „Оскар“ за главната роля в „Манчестър до морето“.