Ако си от хората, които през повечето време си служат по-умело с лявата отколкото с дясната ръка, то трябва да ти съобщим, че днес си имаш свой ден, в който да се чувстваш специален, защото 13 август е Световен ден на левичарите!

В училище сигурно си се чувствал неловко, защото не си бил като останалите си съученици. Но пък сега знаеш, че не си сам, защото около 10 на сто от населението на планетата също използва лявата ръка толкова умело, колкото останалите 90% дясната си ръка.


Джулия Робъртс борави с лявата ръка

Освен, че трябва да празнуваш, защото днес е твоят празник, друг повод за веселба са факти, които трябва да използваш в своя полза. В Клуба на леворъките се водели дълги дискусии, които достигнали до няколко важни заключения:
- Левичарите са по-интелигентни oт десничарите
- Левичарите имат по-силно развито въображение от десничарите
- Левичарите са по-талантливи от десничарите

И за да докажем гореизложеното и за да не бъдем съвсем голословни, ви предлагаме малък списък на известни и талантливи левичари жени:

Мерилин Монро, Опра Уинфри, Джулия Робъртс, Анджелина Джоли, Грета Гарбо, Джуди Гарланд, Дрю Баримор, Мария Кюри, Мартина Навратилова, Селин Дион, Жана Д'Арк и др.


Опра също е сред талантливите и нежни представителки на левичарите

Инките вярвали, че хората, които си служат по-добре с лявата ръка могат да изцеляват, защото притежават магически способности. В днешно време хората съвсем не се доверяват на подобни магически поверия, но затова пък битуват различни доказани и не съвсем научни факти. Като например - при левичарите ноктите на лявата ръка растат по-бързо отколкото на дясната. При десничарите е обратното. Левичарите могат да станат по-добри плувци, ако тренират този спорт. Освен това се ориентират и проглеждат под вода по-бързо от десноръките. Сигурно ще се посмеете на следващата интересност – левичарите е по-възможно да могат да си въртят езика на всички посоки в сравнение с десничарите. Пробвахте ли вече?

Следващият факт е доказан научно - левичарите са по-талантливи в областта на математика, архитектура и точните науки. Докато десничарите са по-склонни да изразяват своя талант устно.

Доказателството, че талантът не се влияе от това с коя ръка си служиш по-добре са Моцарт, Бетовен, Леонардо да Винчи, Рахманинов, Чарли Чаплин, Аристотел, Микеланджело, Паганини, Фред Астер, Ницше, Луис Карол и много други.