Ако беше жива, днес Шърли Темпъл щеше да празнува рождения си ден. За съжаление актрисата почина през 2014 г. За повечето хора “Шърли Темпъл” може да е само името на най-известния безалкохолен коктейл, но напитката всъщност е кръстена на най-популярното дете актьор на 20-и век.

Снимка: Getty Images

Шърли Темпъл - най-младият човек, награждаван от Американската филмова академия

През 1935 г., когато Шърли все още не е навършила 7 години, тя получава награда от Американската филмова академия, известна най-вече с раздаването на наградите “Оскар”. Тя е най-младият човек, получавал почетен “Оскар” (такива обикновено се дават на много възрастни актьори в края на творческия им път).

По това време момичето е добре познато на американската, а и на световната публика, тъй като малката Шърли е на екран още от 4-годишна. Актрисата се превръща в голяма филмова звезда още преди да се научи да чете и да пише.

Снимка: Getty Images

Най-известна е благодарение на филми като “Къдрокоска” и “Хайди”, които стават хит още преди момичето да навърши 10 години. За първото си десетилетие живот Шърли се снима в цели 29 филма.

Снимка: Getty Images

С порастването ѝ обаче славата започва да намалява и до 21-вата си година актрисата прави още само 14 филма. През 1950 година, само на 22, Шърли Темпъл се отказва от актьорската кариера и започва да преследва други амбиции. Актрисата гради бизнес кариера и става посланик на САЩ в Гана и Чехословакия.

Снимка: Getty Images

Шърли Темпъл почина на 85 години през 2014 г. от проблеми с белите дробове, причинени от дългите години пушене.

Коктейлът “Шърли Темпъл”

Снимка: istockphoto.com

В пика на славата на младата актриса се появява и известният коктейл. Ето какво ви е необходимо, за да го приготвите:

  • 20 мл гренадин (червен)
  • 100 мл ябълков сок
  • 20 мл сок от ананас
  • 5 кубчета лед
  • резени портокал и коктейлни черешки

Съставките се слагат в шейкър и се разбиват добре. Изсипват се във висока чаша, която се украсява с портокалови резени и коктейлна черешка.

Коктейлът е подходящ за деца и хора, които не си падат по алкохола. Ако пък сте от тези, които считат, че ако няма алкохол, не е истински коктейл (без възражения - в LadyZone винаги ще намерите съмишленици) и харесвате вкуса на “Шърли Темпъл”, може да добавите водка или ром.

Не е сигурно кога за пръв път някой е решил да направи коктейла и да го кръсти на Шърли, но според една от историите това се е случило, защото малкото момиче много е искало да пие коктейли с родителите си, но не са ѝ позволявали.

Снимка: Getty Images

Самата Шърли никога не е харесвала вкуса на твърде сладкия коктейл и не е приемала добре, че напитката носи нейното име. А през 1988 г., когато се появява идеята за масово производство и бутилиране на коктейлите “Шърли Темпъл”, актрисата яростно се противопоставя и завежда дело.

Единственото, което една звезда наистина притежава, е собственото си име”, казва тя тогава.