С диви круши и резенче хляб във торбата
тя ще спре на небето и ще викне към райската стража:
"Аз пристигнах... Аз съм Мария - жената
на всички мъже и на мъртвите даже.",

Борисов Христов, "Жената Мария"

Името Мария е с древноегипетски произход и в превод означава "любов", „море от горчивина“, „покорство“, „тази, която желае дете“, „обичана“. В деня, в който отбелязваме празника Успение Богородично, избрахме 6 известни жени, които са носили името Мария.

Снимка: Картина на художника Александър Иванов (1806 - 1858), ru.wikipedia.org

1. Мария Магдалина е библейски персонаж, за които някои историци смятат, че би могла да е била реално съществуваща личност. Много малко ни е известно за нея, тъй като единствената информация, която имаме за живота ѝ, идва от Библията. Това, което ни се казва там е, че Мария е била спътничка на Христос и учениците му. Месията е бил следван от 12 ученици, както и от две жени, които са им помагали „със свои собствени средства“, което предполага, че са били сравнително богати.

Много хора считат, че е възможно Мария Магдалина да е блудницата, която Исус спасява от убийство с камъни, но в Библията това не е казано никъде. Все пак обаче знаем, че Иисус е помогнал на жената, защото се казва, че е „прогонил седем демона“.

Мария остава с Христос до края на живота му, присъства на разпъването му, на погребението му и е един от първите хора, които разбират за възкресението му. Названието Магдалина показва, че жената идва от древния град Магдала.

Мария Магдалина е важна фигура в изключително популярния роман „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун, в който се застъпва тезата, че е възможно Мария да е била жена на Иисус Христос и да е имала деца от него.

 

Сет с костюмите от филма Мария Антоанета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

2. Мария-Антоанета (1755 – 1793) Съпругата на крал Луи XVI има толкова дълго име, че ще ни свърши мастилото, ако го изпишем цялото. Неслучайно всички използват краткото Мария-Антоанета. Родена е във Виена и вероятно животът й е щял да протече спокойно сред много торти и класическа музика, но съдбата решава друго. На 14 години я омъжват за 15-годишния Луи, за да се подобрят дипломатическите отношения между Австрия и Франция.

Няма никакви доказателства, че кралицата е изрекла прословутата фраза по адрес на бедните хора „Като нямат хляб, да ядат пасти“. Най-вероятно репликата й е приписана от нейните врагове с цел дискредитация. Факт е обаче, че е живяла доста разточително.

Френската революция преобръща живота й и тя е изпратена в затвора, където е заведена под номер 280. Малко преди да навърши 38 е гилотинирана на същия ешафод, където 10 месеца по-рано е обезглавен крал Луи XVI.

Говори се, че по пътя си към гилотината тя настъпва крака на палача и последните й думи са: „Моля да ме извините, не го направих нарочно.“

Снимка: Getty Images/Guliver Photos