Новината, че Брус Уилис се отказва от актьорската кариера и то заради заболяване, шокира всички ни. Актьорът е един от най-обичаните в Холивуд и е символ на непобедимост. Той обаче не е единственият, който се сбогува с киното, заради тежко заболяване.

Припомняме ви за 10 актьори, чието здравословно състояние стана причина да слязат от екрана, поради невъзможност да продължат кариерата си.

Майкъл Дж. Фокс – Паркинсон

Снимка: Getty Images

Той е най-известен с ролята си в трилогията „Завръщане в бъдещето“ (1985 г. – 1990 г.) и изпълнява ролята на Марти, който пътува във времето и без да иска променя настоящето, като се намесва в миналото.

През 1991 г. Майкъл Дж. Фокс научава, че има болестта на Паркинсон. В началото състоянието му не е тежко, затова актьорът опитва да запази битката си в тайна, но през 1998 г. съобщи пред какво е изправен. Болестта все повече затруднява актьора и му се налага да се откаже от ролите си в киното.

Тим Къри - инсулт

Снимка: Getty Images

Къри е най-известен с ролята си в „То“. Той играе зловещия клоун от романа на Стивън Кинг в телевизионната адаптация от 1990 г.

През 2012 г. Тим Къри получава тежък инсулт. Актьорът оцелява, но е прикован в инвалидна количка и от тогава не е участвал в нищо.

Кристина Апългейт – множествена склероза

Снимка: Getty Images

Звездата от „Женени с деца“ играе ролята на глуповатата Кели до края на сериала през 1997 г.

През лятото на 2021 г. актрисата съобщи, че има множествена склероза. „Това беше странно пътешествие“, написа тя за преживяването си след като получава диагнозата. „Но получих много подкрепа от хора с тази диагноза, които познавам. Беше труден път. Но всички знаем, че пътят продължава. Освен ако някой задник не го блокира.“

Множествената склероза е тежко заболяване, за което все още няма открито лечение. То засяга предимно жени.

Джак Никълсън – деменция (вероятно)

Снимка: Getty Images

Последният филм на кинолегендата Джак Никълсън е от 2010 г. Той не е участвал в нищо през последните 12 години, появява се много рядко на публични места и по всичко изглежда, че никога отново няма да го видим на екрана.

Има много спекулации за изчезването на Никълсън. През 2013 г. списание „Radar“ публикува статия, в която се позовава на източник, който твърди, че големият актьор се е оттеглил от киното, защото има сериозни проблеми с паметта си и не може вече да запомня репликите. Тази информация обаче не е потвърдена.

Селма Блеър – Множествена склероза

Снимка: Getty Images

Звездата от поредицата „Хелбой“ също като Кристина Апългейт се бори с нелечимата Множествена склероза.

През 2018 г. тя написа: „Аз съм инвалид. Изпускам неща. Паметта ми е замъглена. Лявата ми страна иска напътствия от счупен GPS. Но се оправяме. Смея се и не знам какво точно ще направя, но ще дам най-доброто от себе си.“

На следващата страница може да прочетете за още звезди, чието здравословно състояние принуди да се откажат от киното >>>

Шон Конъри - Деменция

Снимка: Getty Images

Най-известният актьор в ролята на Джеймс Бонд изчезва безследно от екраните през 2003 г. Последният филм на легендарния актьор е „Лигата на джентълмените“.

През 2013 г. Германски вестник съобщава, че Шон Конъри е болен от Алцхаймер. За информацията се позовават на дългогодишния му приятел Майкъл Кейн. В продължение на доста време никой от семейството на Конъри не коментира слуховете за болестта. В крайна сметка самият Майкъл Кейн опровергава тази информация и заявява, че немските журналисти са изопачили думите му, за да създадат сензация.

През 2021 г. Шон Конъри си отиде на 90-годишна възраст и вдовицата му потвърди слуховете, че актьорът е имал деменция.

"За него това не беше живот", каза тя пред The Mail. "Той имаше деменция и това му отне всичко." Тя добави, че актьорът вече "не е бил в състояние да се изразява" в периода, предшестващ смъртта му.

Тери Гар - множествена склероза

Снимка: Getty Images

Голямата актриса от 80-те години Тери Гар, която играе в хитовете „Близки срещи от третия вид“ и „Тутси“, съобщи, че е болна от множествена склероза през 2002 г.

От тогава при редките ѝ появявания се вижда, че състоянието ѝ се влошава, но тя си е поставила за цел да вдъхне увереност на хората, които имат заболяването. Тя им напомня, че множествената склероза не е смъртна присъда и много от болните успяват да живеят нормално с подходяща терапия.

Кърк Дъглас - инсулт

Снимка: Getty Images

Кърк Дъглас, звездата от класиката „Спартак“, е един от най-легендарните актьори в цялата история на Холивуд.

През 1996 г. Дългас претърпява инсулт и частично губи способността си да говори. С времето състоянието му се подобрява, но той никога отново не се връща пред камерата.

Великият Кърк Дъглас живя още близо четвърт век след инсулта и почина на 103-годишна възраст през 2020 г.

Шери Дювал - Психически проблеми (вероятно)

Снимка: imdb.com

Звездата от „Сияние“ на Стелни Кубрик изпълнява ролята на съпругата на полудяващия писател Джак Торънс, в чиято роля е Джак Никълсън.

Точно като Никълсън, Шери изчезва от екраните. За последно се е снимала през 1994 г. По ирония на съдбата, тя получава нервен срив.

Последното ѝ интервю е от 2016 г. и зрителите са ужасени да видят колко много се е променила актрисата и колко нестабилна изглежда психически. По непотвърдена информация, именно психическите ѝ проблеми са станали причината да се оттегли от актьорската професия.

Тери Джоунс - афазия

Снимка: Getty Images

Той е един от петимата легендарни актьори от „Монти Пайтън“ и е един от режисьорите на класиката „Монти Пайтън и свещения Граал“.

През 2016 г. стана ясно, че актьорът страда от афазия – същото състояние, което сега разбрахме, че има и Брус Уилис. Тери Джоунс губи възможността си да говори и спира всички свои участия, включително интервютата.

Актьорът почина през 2020 г.