Лавина падна вчера следобед в Боровец и затрупа трима гръцки граждани – 2 сноубордисти и 1 скиор. Скиорът е загинал, а двамата сноубордисти са успели да излязат от лавината. Това се случва в района на писта Маркуджик 3, която е затворена.

От Планинската спасителна служба посочват, че именно гръцките туристи са предизвикали лавината, тъй като са карали извън пистите, на места с лавинна опасност. Още една важна подробност от инцидента - загиналият скиор не е имал лавинен уред, който е задължителен при каране извън пистите.

Тази и подобни снежни трагедии ни напомнят не просто да бъдем внимателни, а да следваме всички препоръчителни инструкции за безопасност в планината. Карат ни и да си спомним за най-големите снежни бедствия, случили се у нас.

Най-голямата снежна трагедия в България убива 11 души през 1956 г.

Несъмнено най-голямата трагедия с лавина у нас се случва през 1956 година, когато загиват 11 души. Причините за нея са комплексни – тежки условия и неспазване на препоръките за безопасност.

През декември 16 алпинисти са затрупани, като петима от тях оцеляват по чудо. Групата от градската школа по алпинизъм в София тръгва от връх Малка Мальовица до Злия зъб. Условията в планината са много тежки. Има прясно навалял сняг с дебелина 30-40 см, натрупан върху заледена основа.

Алпинистите избират да вървят по диагонал вместо по долината по зимната маркировка и после директно да се качат към превала между Орлето и Мальовица.

На склона на връх Орлето зловещата лавина тръгва. Тя е от вида снежна дъска и е с размери 57 м ширина и 79 м дължина. Снежните бедствия от този тип са отговорни за около 90% от смъртните случаи. За съжаление, тя се оказва фатална и за групата алпинисти, като най-дълбоко затрупаният е намерен на 7 метра дълбочина.

Трагичните събития от връх Орлето провокират Блага Димитрова да създаде романа си „Лавина“, по който по-късно е заснет и едноименният филм.

През 1974 г. по Белия улей под Мальовица пада една от най-големите лавини у нас. Дължината на пътя й е над 2 километра и половина. Снежната стихия затрупва четирима души.

Хижа „Безбог“ в Пирин е била разрушавана от лавини 2 пъти

Снимка: iStock

След като лавина помита хижа „Безбог“, нещастието се случва за втори път през април 1971 г. Тогава лавина пада по улея на връх Безбог, в който се намира хижата и я разрушава. По-голямата част от строителния материал и обзавеждането се озовават в езерото. За щастие няма пострадали, тъй като хижарят по това време е бил слязъл в село Добринище. Още на следващата година започва строежът на нова хижа – 5-етажна, със санитарен възел на всеки етаж, малки и удобни стаи с по 3 и 4 легла, 2 апартамента, голяма столова. Тя вече не се намира на склоновете на върха, а северно от езерото на безопасно място.

Снимка: iStock

Смъртоносни инциденти с лавини от последните години у нас също не липсват.

През май 2022 година 62-годишен мъж загина, след като бише затрупан от лавина в Пирин. Мъжът, който е от Разлог, се придвижвал със ски, когато е бил повлечен от лавината.

През януари 2021 г. млад скиор намира смъртта си отново в Пирин. Той е бил състезател в отбора по фрийрайд и млада спортна надежда с много награди от световни състезания. В планината бил с треньора си, който участва в националния отбор за мъже. "Снежната дъска" го повлича и той се удря в дърво.

През януари 2019 г. двама туристи загинаха след лавина в района на Банско. Инцидентът е станал в района на т.нар "Бъндеришки улеи". Лавината е била предизвикана от сноубордисти, които са карали извън пистите.

25-годишна жена загина при поредна голяма лавина в Пирин през февруари 2018 г. Снежната маса е паднала в района на Синанишкия циркус около хижа Синаница. Жената е била с двама души, които са успели да се спасят. Придвижвали се от хижа Вихрен към хижа Синаница, когато се откъснала "козирката".

Още една трагедия с млад мъж в Банско се случва през март 2017 г. 23-годишен младеж се качил в планината, за да покара ски, когато пада лавина и го затрупва. Спасителите правят опити да го реанимират в продължение на 40 минути, но без успех.

Снимка: iStock


Как да се предпазим от лавини?
На първо място трябва да знаем, че придвижването в планината през зимата никога не е напълно безопасно. Избягването на лавини зависи от съвкупност от фактори: избирането на правилния маршрут, климат и човешки фактори. Няколко допълнителни неща могат да намалят риска. Не бива да се следват чужди следи в снега, условията със сигурност се променят след като са направени тези следи. Трябва да се наблюдава пътната обстановка и да се отбелязват места, където има нов натрупан сняг, липса на растителност или повреда. Обикновено не се препоръчват силни звуци в планината или други дейности, които могат да задействат лавина.