В 21 век, когато с един клик можеш да си купиш всичко – от силиконова формичка на сърничка до лазерно заточени самурайски мечове от другия край на света, продавачките в молове и магазини искат да им предоставим лична карта, когато плащаме покупките си с кредитна или дебитна карта. Случвало ли ви се е? Показването на розовата пластика понякога е чиста формалност. Същата тази изнервена продавачка дори не поглежда документа. Достатъчен й е самият факт, че сме се съгласили да й покажем... нещо.

Всъщност кой има право да проверява личните ни документи. А това са:

  • Органите на полицията
  • В определени случаи – контролните органи (Военна полиция), отговорни за спазване на пропусквателния режим в обекти на Министерството на отбраната и Българската армия
  • Служители на Главна дирекция „Охрана” към Министерство на правосъдието при организиране и осъществяване на охраната на съдебните сгради.
  • Контролните органи от Център за градска мобилност – гр. София.
  • При влизане или излизане от охраняван частен обект.
  • Законно е изискването на лични документи и ако фирмата е лицензирана като администратор на лични данни.

Дали ще ви поискат личната карта за справка зависи и от общите условия, които има банката за ползване на дебитната или кредитната карта, с която се извършва плащането - дали изискват представянето на документ за самоличност при ползване, или не.

Съгласно Закона за личните данни имаме право да откажем показването на личен документи на всеки, който не може да удостовери, че е Оператор на лични данни по смисъла на закона. Затова няма нищо обезспокоително, ако поискате да ви покажат такъв документ, преди да извършите плащането. Да знае и отстоява правата си е една от супер силите на всяка съвременна жена!

Колебаещи се дали да покажем документа, за да имаме нова рокля, или да откажем плащането, обикновено не се и замисляме за тези неща. Как постъпвате вие в подобни случаи?