Новият сезон на „Вкусът на България“ стартира тази събота от 11:00 ч. по bTV с вълнуващ кулинарен разказ от района на град Брезово. Този интересен край е родно място на много бележити български творци, сред които актрисата Цветана Манева и световно признатият художник Златю Бояджиев.

В Брезово зрителите на bTV ще гостуват в родната къща на Златю Бояджиев и ще научат повече за него и неговото творчество от негова роднина, която пази жив спомена за художника. На 10 км. от Брезово, в село Тюркмен, пък водещата Мария Жекова ще посети фермата на потомствен овцевъд, който отглежда старата българска порода „маришки вакли“, типична за района. Откъде идва нейното име, какво означава „гороглед пипер“ и могат ли да се намерят брезите „биволи“ от известните картини на Златю Бояджиев в наши дни, ще стане ясно тази събота във „Вкусът на България“.

Приключението ще продължи в село Зелениково, което се е превърнало в център на розодобивната и розопреработвателната промишленост. В стара дестилерия за розово масло, която очаква своя статут на паметник на културата, водещата ще разбере повече за процесите около преработването на българското розово масло.

За финал на епизода Мария Жекова ще върне духа в родната къща на Златю Бояджиев като възстанови изгубената рецепта за „шупла“.

През новия сезон „Вкусът на България“ ще предложи на зрителите още вълнуващи срещи с хора, които и до днес не само приготвят стари рецепти, но и развиват и обогатяват кулинарната култура на България.

От началото на 2024г. програмата започна въвеждането на зелените практики и предстои да бъде сертифицирана по albert – организацията, която подпомага екологичната устойчивост на телевизионната и филмова индустрия в сътрудничеството с BAFTA - British Academy of Film and Television Arts.