Тази събота, 21 октомври, от 11:00 ч. „Вкусът на България“ ще отведе зрителите на bTV на ароматно приключение в софийското село Буново, което от векове пази тайните на производството на известното българско розово масло. За хората тук брането на рози не е просто събиране на цвят, а зареждане с положителна енергия за цялата година - празник за сетивата и душата.

„Днес по света съществуват повече от 25 хиляди сорта рози, но няма друга като българската маслодайна роза! Тя е един от символите на нашата страна и неслучайно наричат България „страната на розите“. Това казва водещата Мария Жекова, пленена от чудния им аромат. Българската маслодайна роза е неизменна част от аромата, духа и вкуса на България, затова е важно да съхраним традициите в отглеждането й.

В Буново водещата ще се научи да разпознава истинския аромат на розово масло и бързо ще разбере, че до момента е познавала само имитиращи миризми.

Рецептите за апетитен „киселец с яйца“, бърза „разядка с лапад“, „боб Биволак“ и „розово сладко“ ще разкрият голямата палитра от вкусове на селото. Местна жителка ще покаже и книгата с рецепти и етикет на масата, която е останала от прадядо й още от времето на войната.