Красиви и изящни кукли може да направи почти всеки добър шивач и творец. Ейми Джандрисевиц (Amy Jandrisevits) от Уисконсин обаче има мисия в създаването – куклите да притежават същите характеристики като техните бъдещи притежатели – деца с различни увреждания или редки състояния и заболявания. Липсата на разнообразие и желанието да помага я карат да твори кукли, които не са като никои други и които да карат децата да не се чувстват различни.

Ейми колекционира кукли откакто се помни, но преди малко повече от 4 години, работейки като социален работник в педиатрична онкология, почувствала нужда и желание да създава точно такива играчки – уникални като всяко едно дете на планетата. Нейният малък бизнес се казва „Кукла като мен“ (A Doll Like Me). И всяка една история е повече от мила и любопитна. Ето няколко, които ни впечатлиха:

Мейв и Марийд

Снимка: facebook.com

Сестрите Мейв (7) и Марийд (9) са осиновени от Китай и имат албинизъм – генетично заболяване, при което пигментът меланин не се произвежда или се произвежда в малки количества от организма. Тяхната осиновителка споделя: „Търсих навсякъде, но не успях да намеря азиатски кукли, които имат бяла коса и бледосини очи.“ Ето така двете сестри се сдобиват с техни малки копия от плат.

Ема Граси

Когато малката Ема била в корема на мама, ултразвукът в 20 гестационна седмица показал, че парче влакнеста тъкан се е увило около лявата й ръка, пречейки й да се развива и расте. Няколко месеца преди да се роди, родителите й получават като подарък от Ейми кукла с липсваща част от лявата ръка.

Закарая Хейс

Закарая Хейс се ражда с рядко генетично заболяване – лимфотоза на лицето, което засяга едната половина от лицето му. За шестия си рожден ден той получава като подарък кукла от A Doll Like Me.

Хейдън Бетс

8-годишната Хейдън Бетс се ражда с фибуларна хемимелия, която засяга левия й крак, който в резултат на това е с 30% по-къс от десния.

Кийган Камерън

2-годишният Кийган Камерън е с рядко заболяване на кожата от раждането си – гигантски вроден невус. За да не го избягват децата, майка му обяснявала, че той има шоколадова кожа, защото прекалява с яденето му. Куклата, която била изработена специално за него, помогнала той да бъде по-уверен и да се чувства добре със своята различност.