Носителят на "Оскар" Крисчън Бейл не се страхува да играе странни персонажи - всъщност ролята на Брус Уейн/Батман може би е една от най-нормалните му. В интервю пред Entertainment Weekly Бейл разкрива, че за новата си роля във филма "Амстердам" е изградил героя си на базата на характеристики, "откраднати" от хора, които е преследвал на улицата. Той с гордост признава, че е прихванал "много странно поведение" от хората, които е следвал на улицата, като го е предал на персонажа си в "Амстердам" Бърт Берендсен.

 

"Спомням си, че веднъж видях невероятно интересен човек, който вървеше по улицата", казва Бейл пред EW. "Аз просто се превърнах в странен преследвач, който го следваше и изучаваше. Така че той има голямо влияние, който и да е той. Не му знам името."

 

 

Действието на филма, режисиран от Дейвид О. Ръсел, се развива през 1933 г. в Ню Йорк и се върти около трима приятели, които стават свидетели на убийство, след което са подставени под отговорност за него и разкриват конспирация, докато се опитват да изчистят имената си, като всичко това е базирано на истинска история.

 

Към Бърт на Крисчън Бейл - белязан, ексцентричен ветеран от Първата световна война, се присъединяват Валери Возе (Марго Роби в лиза в ролята на медицинска сестра, която се грижи за него, след като е ранен във войната) и Харолд Уудман на (Джон Дейвид Уошингтън играе негов приятел във войната) като триото приятели в центъра на мистерията. Във филма участват още Робърт де Ниро, Аня Тейлър-Джой, Крис Рок и Рами Малек.

 

Дейвид О. Ръсел за пръв път поднася идеята за „Амстердам“ на Крисчън Бейл преди шест години, а през бавното развитие на филма Бейл все повече се увлича по героя, решен да го направи както трябва. Тази решителност го кара да търси вдъхновение буквално във всеки, когото срещне на улицата, дори ако това означава да го следва, за да го изучава.

 

 

"Очарован съм от хората. Ето защо мисля, че обичам да правя това, което правя, защото съм безкрайно възхитен от тях", казва той.

 

Бейл също така признава, че е използвал малко от "Коломбо" на Питър Фолк в героя, въпреки че настоява, че това е комбинация от много роли от различни хора. Рядкост е за един актьор да успее да развие персонаж по този начин, но той и Ръсел работят добре заедно. В края на краищата филмът на Ръсел от 2011 г. "Боецът" носи на Бейл единствения му досега "Оскар" - за най-добър актьор.

 

Въпреки ангажираността на всички участници, "Амстердам" не успява да впечатли критиците, които му дават 33% в Rotten Tomatoes. Съобщава се, че филмът е похарчил над 100 млн. долара от разходите за продукция и промоция. От премиерата си през октомври досега филмът е спечелил само малко над 30 млн. долара в световен мащаб.

 

В следващия филм на Крисчън Бейл - "Pale Blue Eye", актьорът играе уморен от света детектив, който разследва убийството на кадет от Уест Пойнт през 1830 г. и се съюзява с младия Едгар Алън По, за да разреши случая. Филмът започва да се прожектира в ограничен брой кина през декември, но премиерата му в "Нетфликс" е на 6 януари 2023 г. След това се отправя към нов филм - "The Church of Living Dangerously", в който играе пастор, който става наркотрафикант за мексикански картел.

Бейл със сигурност е изминал дълъг път, далеч от пробивната му роля в "Американски психар" - филм, за който той наскоро призна, че му е бил платен само актьорският минимум, за да се снима, пише още БГНЕС.

Вижте повече за Крисчън Бейл в следващото видео: