Крисчън Бейл, който днес навършва 47 години, е един от най-интересните холивудски актьори. Той е играл в различни жанрове и в различни образи, а общото между всички роли, които приема, е уникалната му страст и отдаденост.

Крисчън Бейл – от дете актьор до наградата „Оскар“

Крисчън е син на пилот и циркова артистка, роден е в Уелс и започва да се занимава с актьорско майсторство още съвсем малък.

Първата му роля в телевизията е когато е бил на 12 години – в минисериала „Анастасия: Мистерията на Ана“ от 1986 г. През 1987 г. участва в минисериала „Сърцето на страната“, тогава са и първите му роли на големия екран – в шведския „Мили мой Мои“ на съветския режисьор Владимир Граматикови и във военния „Империя на слънцето“ на Стивън Спилбърг.

Снимка: imdb.com

През 1994 г. Крисчън Бейл става част от поредната екранизация по романа „Малки жени“. Във филма той играе ролята на красивия Лори, който е влюбен в главната героиня Джо Марч (Уинона Райдър). Във версията от тази година ролите на Джо и Лори се изпълняват от Сърша Ронан и Тимъти Шалме.

Едва през 2000 г. обаче Крисчън Бейл получи ролята, която го направи световна звезда. Избраха го за главната роля във филма „Американски психар“. И тъй като образът изискваше от него да има перфектно тяло, той се зае със задачата и се подложи на режим, който малко от нас биха могли да издържат. Това е само първата от множеството трансформации на Крисчън Бейл.

Последваха няколко високобюджетни и добре приети от критиците филма, които затвърждават мястото на Крисчън Бейл като холивудска звезда. Сред тях са филмите „Царството на огъня“, „Еквилибриум“ и „Механикът“.

Снимка: Getty Images

През 2005 г. Бейл прие ролята на Батман в новата поредица на Кристофър Нолан, след като Хийт Леджър отказал да участва във филм по комикс. Нолан обаче доказа, че за талантлив режисьор няма нищо невъзможно и направи страхотен филм. В крайна сметка Хийт Леджър се съгласи да участва в следващия филм в ролята на Жокера и заедно с Бейл се справиха толкова добре, че „Черният рицар“ се нареди сред най-великите филми, правени някога.

Хийт Леджър спечели „Оскар“, но за съжаление Крисчън Бейл беше забелязан от Американската филмова академия чак миналото десетилетие. Той беше номиниран и спечели първия си „Оскар“ за ролята си във филма „Боецът“. През следващите години беше номиниран за „Американска схема“ от 2013 г., „Големият залог“ от 2015 г. и за „Вице“ от 2018 г.

Всички очаквахме да получи и номинация за ролята си в „Пълно ускорение“ от миналата година, но това не стана. А ролята си заслужаваше, защото за пореден път актьорът трябваше да промени драстично тялото си, както при „Американски психар“.

На следващата страница можете да видите кои са най-забележителните физически трансформации на Крисчън Бейл. Не се опитвайте да правите като него >>>