Жени, които са публични личности и имат излъчването, аурата и присъствието, с което да вдъхнат кураж и сила на останалите жени, винаги са били вдъхновяващи. Днес ви представяме няколко такива личности, във вените, на които тече синя кръв.

Меган Маркъл

Снимка: Getty Images

Съпругата на британския принц Хари винаги е наричала себе си феминистка. Миналата година по това време Меган беше председател на Международната конференция за Деня на жените. В този момент херцогинята беше в последния етап от бременността си с Арчи, когато се пошегува, че „усеща ембрионалното ритане на феминизма“. Тогава съпругата на принц Хари даде тласък на кампаниите за равенството на жените, търсене на работа на най-уязвимите, демонстрирайки солидарност с момичетата в едни от най-бедните региони на света като Южна Африка.

Принцеса Даяна

Снимка: Getty Images

Ан Макълвой, която е старши редактор в The Economist и следи отблизо кралската особа приживе, заявява, че нейният живот е бил „триумф на женската сила на практика.“ В моментите, в които обществото очакваше принцесата на народа да потъне в мълчание, тя говореше открито за своята булимия и следродилна депресия. В моментите, в които всички смятаха, че тя ще се съсредоточи върху носенето на тиари и лъскави тоалети, тя премина буквално през минни полета и се ръкува с пациенти, болни от СПИН. В последното си телевизионно интервю тя казва за себе си, че е „силна жена, която е направила малко.“

Кралица Летисия

Снимка: Getty Images

"Всяко момиче по света трябва да има възможността да избира това, което иска в живота, защото е прекрасно да си жена ... Или поне така трябва да бъде." С тези думи през 2015 г. испанската кралица Летисия осъди несправедливости като допускането на неграмотност сред жените, детските бракове, разликата в заплащането и домашното насилие.

Тя безспорно е силна личност, която има широк поглед върху проблемите на човечеството и в частност на жените, което се дължи на опита й като журналист. А като кралица тя не спира да пътува от Хаити до Ел Салвадор и от Хондурас до Мозамбик, за да популяризира каузите си.


Кралица Рания

Снимка: Getty Images

Йорданската кралица Рания е пример за женска сила в днешните модерни времена. Според майката, която ражда 4 деца на крал Абдула II, да бъдеш силна като жена е нещо, което се научава у дома. Когато дъщеря й принцеса Салма учи във военна академия, ставайки първата жена от Йордания, която завършва предварителна подготовка за пилоти на самолети с неподвижно крило, Рания се чувства изключително горда.
49-годишната Рания не спира да се занимава с проблеми като домашното насилие, равенството между половете, насилието над деца и религиозния екстремизъм. На срещата на върха в HeforShe през 2018 г. тя похвали арабските жени за техния „железен дух“. Призова и мъжете да бъдат съюзници в тази борба.

Кралица Максима

Снимка: Getty Images

Нидерландската кралица Максима, която е бивш инвестиционен банкер, се бори за намаляване на бедността. От 2009 година тя си сътрудничи с ООН, като насърчава достъпа до банкови сметки, застраховки, заеми и пенсии като начин за промяна на живота на жените в по-добра посока.
По време на конференция, в която участва и Ангела Меркел, Максима е запитана дали определя себе си като феминистка. Тя отговаря така: „Искам всички жени да имат свобода на избор и възможности да бъдат щастливи и горди от себе си. Ако това е феминизмът, аз съм феминистка." В отговор германският лидер се съгласява, добавяйки "Тогава и аз съм такава."