Крал Чарлз III никога не обядва, като преди това е закусвал само плодове и семена, разкрива бившият му прессекретар.

Въпреки слуховете, че всяка сутрин на краля се сервират яйца, Джулиан Пейн казва: „Никога не съм видял нито едно варено яйце на закуска през всичките години, в които работих там“.

„Кралят не обядва. Един ранен урок, който научих, когато бях на път с него, беше да закусвам обилно или да взема със себе си няколко барчета, за да продължа деня безпроблемно", допълва той.

Според бившия прессекретар крал Чарлз III има „безмилостен“ график. Сутрините започват със заглавията на новините по радиото и закуска, състояща се от сезонна плодова салата и семена с чай. Домакинството на краля се управлява прецизно от малък, но всеотдаен екип от служители, повечето от които са с него от десетилетия.

Един кралски ден в офиса изглежда така - последователни 45-минутни сесии за следващия проект на неговата благотворителна организация, предстоящо турне или дискусия по държавни въпроси със сър Клайв Олдъртън, негов главен личен секретар. Два пъти годишно задълженията на крал Чарлз III се записват в нов шестмесечен дневник.

Джулиан Пейн казва, че кралят редовно пропуска обяда и „работи до полунощ“. Разбира се, че Чарлз има почивка от „безмилостния график“ – около 13 ч. следобед, но „не за да яде, а за да излезе навън и да се разходи.

Кралят не обича да стои вътре твърде дълго и винаги държи прозорците широко отворени.

Първата истинска пауза за деня е в 17 ч., когато кралят спира, за да пие чай. Това е страхотна възможност за него да презареди със сандвичи и парче плодова торта, като често е в компанията на кралицата-консорт Камила. В случай, че има нещо останало, след като тортата е раздадена, то ще бъде поставено в кутия на Tupperware, за да се появи отново на следващия и по-следващия ден. След това се връща на бюрото си, за да се заеме с купчината от документи, която никога не намалява - въпреки всички усилия, които неговите помощници полагат.

Вечерята е точно в 20:30 ч. Крал Чарлз III обаче се връща обратно на бюрото си в 22:00 ч., където обикновено остава дори след полунощ. Пейн казва, че навикът на краля да закъснява вечерта важи и за публичните ангажименти. Освен това общителният му подход и желанието на краля да разговаря с много хора прави разговорите с изключително голяма продължителност.  

Вижте повече за крал Чарлз III в следващите видеа: