Ако коронавирусът беше тежък удар за филмовата индустрия, то той е напълно съкрушителен за театъра. Именно по тази причина големият британски композитор Андрю Лойд Уебър стана един от първите доброволци, които ще се подложат на експерименталната ваксина срещу вируса, която се разработва в Оксфорд.

72-годишният композитор не крие, че целта му е да помогне най-вече на изкуството, което го направи световно известен и му носи милиони долари всяка година: „Вълнувам се, че ще участвам в тестовете на ваксината в Оксфорд. Готов съм да направя всичко, за да докажа, че театрите трябва да отворят скоро.

Снимка: Getty Images

Резултатите, които ваксината „ChAdOx1 nCoV-19“ показва, са много обещаващи и днес започва тестването ѝ върху голяма група хора. Ваксината ще бъде сложена на 10 000 доброволци, сред които е Андрю Лойд Уебър.

Това е лъч надежда за театъра на Острова и по света, тъй като заради пандемията всички представления бяха отменени. Карантината доведе много театри до загуба и дори легенди като Андрю Лойд Уебър не останаха незасегнати.

Един от най-тежките удари беше, че култовият мюзикъл „Фантомът на операта“ няма да се завърне на сцените на лондонския квартал Уест Енд за пръв път от 34 години. Композиторът се зарече, че ще възобнови постановките на едно от най-известните си представления колкото се може по-скоро след края на пандемията, но не е ясно кога ще стане това.

Снимка: Getty Images

Британското правителство отпусна субсидии на театрите, но те са крайно недостатъчни и голяма част от сцените ще останат пусти дори след като опасността от вируса отмине. Някои хора дори се притесняват, че театърът никога няма да се възстанови, тъй като пиесите изискват много повече контакт между хората и са потенциални огнища на зарази. Не е ясно дали дори любителите на театъра ще рискуват да се върнат в залите.

Междувременно стрийминг платформите усетиха, че могат да заемат нишата, освободена от театъра. През първите месеци от карантината Андрю Лойд Уебър стартира инициативата си „Шоуто трябва да продължи“, в която пусна безплатно някои от най-известните си мюзикъли, сред които „Фантомът на операта“, „Котки“, „Исус Христос суперзвезда“, „Йосиф и шарената дреха“. Мюзикълите се радваха на забележителен успех. По-късно платформата „Дисни +“ пусна хитовия мюзикъл „Хамилтън“, а сега предстои да видим новия мюзикъл за принцеса Даяна първо по Netflix.“