„Дойдох и останах 3 месеца във „Фермата“ и благодаря на теб и на баща ми за възпитанието и всичко, което сте ми дали! Целувам ви и знайте, че вашите синове и дъщеря никога няма да ви оставят!“ 

Така Калоян, който стана четвъртият финалист във „Фермата“, се обърна към майка си. И със сълзи в очите й каза най-топлите думи.

Калоян има брат близнак, с когото са заедно в националната гвардия, както и сестра. През цялото време на пребиваването си във „Фермата“ той споделяше и показваше, че в семейството му са особено важни честността и уважението.

В последното си видео той избра да прочете кратък цитат от алманаха.

„Ние сме длъжни да дадем на нашата младеж не само образование, но и възпитание в най-различните му форми – семейно, обществено и политическо, умствено, нравствено и естетическо. Ако това важи изобщо за жената, толкова по-голямо значение има то за българската жена. Не би трябвало никога да се забравя, че тя е дъщеря на една земя, що особено се нуждае от нейната помощ като възитателка и като майка.“

Към тези силни думи на проф. Иван Шишманов Калоян добави и своите:

„Майко, финалът е за теб. Честит празник! Целувам те и нямам търпение да се видим!“

Калоян победи Стоян в битка, която определи кой ще бъде последният финалист във „Фермата“. До последния кръг гвардеецът водеше с 6 на 0.

В двубоя наречен „Вино и пясък“ Калоян успя да събере 3 килограма и 110 грама вино, с което победи Стоян с 10 на 0. Парадоксално е, че той не обича алкохола, но именно виното му донесе победата. Той посвети победата в този кръг на баща си, когото нарече "най-добрият човек, когото познавам". А финала посвети на "жената светица в моя живот - моята майка."

Калоян показа както завидно чувство за хумор, така и дисциплина. 

Двамата с Петър станаха изключително близки приятели и дори представиха ритуала Побратимяване пред останалите фермери. В него двамата порязаха пръстите си и смесиха кръвта си с обещание помежду им винаги да има доверие и да разчитат един на друг.

Калоян е командир на взвод към Националната гвардейска част - мъж на реда и честта. Обича страната ни и носи добродетелите на своите предци. Възпитан е в уважение към по-възрастните. Вярва, че човек не трябва да повишава глас на онези, които са го учили да говори.

Онова, което най-много липсва на Калоян, е любовта. Мечтае за свое семейство.

Искрен ли е Калоян в думите си?