Златото не ръждясва във въздуха и във водата, но какво се случва ако е в стомаха ни?
Златото за ядене с пециален вид, който използват кулинарите. В "Моето звездно парти" шеф Силвена Роу го използва успешно, за да украсява различни десерти, с което те получват изключително луксозна и бляскава визия. Шеф Силвена Роу знае как да превърне всяко парти в зрелище.
Всички епизоди на "Моето звездно парти" може да гледате безплатно за bTV Plus.
Как да познаем колко карата е златото за готвене?
„Трябва наистина да познавате производителя, който ви доставя ядливото злато“, споделя за Ladyzone шеф Ради Стамболов.
„Скъпите листа се създават с помощта на различни по вид преси. Те се притискат по специален начин“, пояснява той.
В кулинарията най-много се използва златото от 12 и 18 карата. „Това, което е 24 карата е наистина скъпо!“, уточнява шоколатиерът.
Златото, което се използва в сладкарството, се продава на листове. Някои формати могат да наподобяват тефтерче. Размерите зависят от производителя.
Шеф Ради Стамболов купува 25 златни листчета с размери 5 на 5 см на цена 160 лв. освен златни, се произвеждат и сребърни листчета.
Освен ядливото злато на листове, съществува и златен прах. Понякога вместо такъв, на пазара можем да срещнем дъст, който е цветен прах, имитиращ оригиналния продукт. Златният прах е остатъчен продукт при създаването на златните листчета.
Продуктите са абсолютно безопасни за здравето. Хапването на кулинарно злато може да ви донесе само удоволствие.