Има толкова любопитни и интересни факти на света, за които дори и не подозираме. Знаете ли например какво е ултракрепидарист? Ще откриете отговора на втора страница, а междувременно прочетете... 

10 любопитни факта, от които ще изгубите ума и дума

1. Авокадото е плод, а не зеленчук. Вярвате или не, авокадото се определя от ботаниците като едър плод с едно семе.

2. Човешките зъби са единствената част от тялото, която не може да се самолекува. Зъбите са покрити с емайл, който не е жива тъкан.

3. Не е мит, че в банята ни идват по-добри идеи. Хората са по-креативни под душа. Когато вземем топъл душ, потокът на допамин се засилва, което ни прави по-креативни.

Снимка: iStock

4. Индийското орехче е халюциноген, тоест от групата вещества, които предизвикват халюцинации. Подправката съдържа миристицин, естествено съединение, което има променящи ума ефекти, ако се погълне в големи дози.

5. Съществува дума за някой, който дава мнение за нещо, за което не знае нищо. „Ултракрепидарист“ е някой, който изразява мнение извън своите познания. 

6. Някога кетчупът се е продавал като лекарство. Подправката е предписвана и продавана на хора, страдащи от лошо храносмилане през 1834 г. Помагал е за детоксикация на черния дроб, жлъчката и червата.

Снимка: iStock

7. Един миг е действителна единица време. Това е 1/100 от секундата.

8. Съществува плод, който има вкус на шоколадов пудинг. Ражда се в Централна и Южна Америка, наричат го „черен сапот“ или „черна хурма“. Има вкус на шоколад и сладък крем.

9. Сърцето на скаридите се намира в главата. Причината за това е, че скаридите имат отворена кръвоносна система, което означава, че нямат артерии и органите им плават директно в кръвта.

10. Трипофобията е една от най-често срещаните фобии. Защо никой не говори за това? Защото трипофобията не е записана в Наръчника за диагностика и статистика на умствените заболявания. В какво се изрязява тя? Обекти като коралови рифове, восъчни пити, октопод със сини „пръстени“ и петниста окраска, предизвикват негативни усещания в съзнанието на хората.

Ако сте фенове на любопитните факти, непременно прочетете това: