Нова композиция, създадена за коронaцията на крал Чарлз Трети, е фокусирана върху "силно романтичната" личност на монарха. Това споделя самият композитор. 

Патрик Дойл е нает още през март, за да направи специална музикална композиция, която да бъде една от 12-те нови за коронацията на крал Чарлз Трети. Събитието ще се проведе на 6 май.

КОМПОЗИТОРЪТ Е НА 70 ГОДИНИ

и е автор на музиката към филми като "Хари Потър и Огненият бокал", "Тор" и "Убийство в "Ориент експрес".

Той бил "много вдъхновен" от срещите си през последните десетиления с тогавашния принц на Уелс, споделя той за "Прес асосиейшън". 

"Бях напълно развълнуван, когато ме поканиха да предложа музика за коронацията. Творбата е написана, за да почете живота му. Познавам го и имаме силно лично и професионално приятелство с краля през последните тридесет години. Подсъзнателно я изградих върху аспекти от личността му, които се надявам той да чуе това в произведението", каза той.

Снимка: bg.wikipedia.org

Шотландският композитор, номиниран два пъти за награда "Оскар" за музиката към "Разум и чувства" и за "Хамлет", каза, че увертюрата му разказва историята на Чарлз като

"СИЛНО РОМАНТИЧЕН ЧОВЕК"

"Има силна келтска връзка в неговото отношение към мен и Шотландия, има и хералдически моменти, моменти, изпълнени с пищност, има забавление и радост. Всички тези различни образи са събрани в едно произведение. Той обича изкуствата, обича музиката, добрата мелодия и се надявам тази творба да бъде запомняща се, ще уловим в нея някои от аспектите на личността му".

Дойл добави, че кралят продължава да бъде "голям поддръжник" на музиката му, че харесва "стилът му на композиране" и че "обича Шотландия", пише още БТА.

Композиторът, който ще присъства на церемонията в Уестминстърското абатство, се запознава с принца на Уелс в студио Ривърсайд в Лондон, където сър Кенет Брана режисира продукцията "Дванадесетата нощ" по пиесата на Шекспир през 80-те години.

През 1989 г. принц Чарлз гледа и филма "Хенри Пети" с музика на Дойл.

"Кралят бе много развълнуван от музиката към филма. Той сподели това в писмо и скоро след това ме нае да композирам по повод 90-ия рожден ден на кралицата-майка", каза Дойл.

Снимка: Getty Images

Андрю Лойд Уебър, Иън Фарингтън, Сара Клас и Найджъл Хес са сред композиторите, които създават музика за церемонията на 6 май.

Вижте повече за Чарлз Трети в следващото видео: