Полезни съвети за пестене на енергия и вода

Съдомиялна машина
Миялната машина измива чиниите, като използва около 6 пъти по-малко вода. Важно е да се използва, когато е пълна, а при миене с по-ниска температура (30-40 градуса) се спестява и електроенергия.

Снимка: iStock

Пералня
Ако пускате пералнята на 30 или 40 градуса, ще получите перфектен резултат. По-ниската температура означава и по-ниска консумация на енергия. Може да намалите и разхода на вода, като пускате пералнята само когато е пълна.

Купете нови уреди
Използването на стари миялни и перални машини може да ви излезе скъпо. Замяната им с модерни уреди с по-висок енергийноефективен клас (A+++ или A++) бързо се изплаща. Консумацията на вода може да бъде намалена с до една трета.

Аератор
Струва малко, но постига много. Благодарение на аератора струята вода при един и същ дебит покачва своето налягане и се обогатява на кислород. Сумата, похарчена за аератор, се възвръща до 2 месеца.

Снимка: iStock

Бойлер
Когато зададената температура на водата в бойлер, е твърде висока, се изразходва излишно количество енергия. 55-60 градуса температура на водата е напълно достатъчна.

Ползвайте дъждовната вода
Ако живеете в къща, ползвайте дъждовната вода за поливане. Освен това, през летните месеци поливайте вечер, в противен случай водата се изпарява и се губи като капка в океана.

Снимка: iStock

Oтопление
Отопление с 1 градус по-ниска температура спестява до 6% от консумираната енергия. Когато ползвате отопление, е добре да проветрявате помещенията за кратко време, 3-4 пъти дневно.

Термостатни вентили
За регулиране на температурата в отделните помещения използвайте термостатни вентили. Също така, погрижете се жилището ви да има добра топлоизолация, тъй като тя спестява значителни разходи за отопление.

Готвене
Изключвайте котлоните на печката, преди да приключите с готвенето, за да използвате силно нагрятата повърхност за довършване на ястието. Ползвайте печка със стъклокерамични плотове, които са по-ефективни.

Хладилникът
Мястото на хладилника е в по-хладно помещение. С всеки един градус над 20 °C потреблението му нараства с около 6%.

Снимка: iStock

Изключвайте
от щепсела всички електроуреди, когато напускате дома за по-дълго време, например през уикенда или за дълга ваканция. Те консумират енергия непрестанно, за да са в т.нар. режим на готовност, така че ги изключвайте напълно. Освен това, когато не сте вкъщи, не ви трябва wi-fi интернет.

Снимка: iStock