Перфектно боядисаните яйца за Великден се получават много лесно, когато разполагаме с бели яйца. Цветовете стават по-наситени и плътни, когато основата е светла. Какво да направим обаче, ако не успеем да намерим бели яйца в магазина?

Ето няколко трика, които работят безотказно, а всичко необходимо за избелването, го има във всяка кухня.

  • Избелване с оцет

Сложете студена вода в съд, в който ще варите яйцата, така че да ги покрие. Добавете няколко супени лъжици ябълков оцет. Сложете и 1 лъжица сол, както и яйцата. Когато заврат, намалете котлона, за да къкрят на бавен огън за 12-15 минути. След това ги поставете в студена вода. С помощта на грапавото на гъба за миене на съдове „изчеткайте“ добре. Яйцата са готови за боядисване!

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: iStock

  • Ако яйцата вече са сварени

Ако вече сте сварили яйцата, сложете ги в купа с вода и оцет, като съотношението е 1:1. Изчакайте 15 минути и отново с грапавото на гъба за съдове изтъркайте. Изплакнете си в студена вода.

  • С лимонов сок

Ако използването на оцет не ви допада заради наситената миризма, то заложете на лимонов сок. Изцедете 1 лимон в купа с вода и потопете сварените яйца за 10 минути. По познатия вече начин изтъркайте черупката и ги изплакнете.

Снимка: iStock

  • Със сода за хляб

Ако получените резултати не са задоволителни, може към изброените техники да добавите и сода за хляб. Изсипете малко количество от нея върху навлажнена гъба и търкайте. Абразивността на содата ще премахне всички оцветявания от черупките на яйцата.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK