На 11 септември каракачанското куче Йорга роди във „Фермата“ 13 кученца, от които 9 оцеляха. Разговаряхме със стопанина Андрей, за да разберем какво се случва с тях, както и с неговото стадо от 120 овце.

Снимка: bTV Media Group

„Сега е най-трудният период за овчарите. Животните раждат и съм почти денонощно в кошарата. От 20 дни насам се родиха 90 агнета, като чакам поне още 20 да се родят. На някои трябва да се помогне при самото раждане. По-слабите трябва да се отделят, за да не бъдат стъпкани. На някои трябва да се помогне с първите глътки коластра, да забозаят“ – обясни за LadyZone Андрей.

Снимка: Елизабет Борисова

Всички кученца на Йорга са кръстени с имена, започващи с „М“. Традицията повелява при първо раждане на куче в стадото животните да носят имена, започващи с „А“, после с „Б“ и т.н. по ред на азбуката.

По стара овчарска традиция 40 дни след раждането собственикът на стадото първи си избира кое мъжко куче от новородените да запази за себе си. Андрей избира Мечит – кръстен е на едноименния връх в Рила.

Мечит
Снимка: К. Пунева

„Смея да твърдя, че кучето се отличава с борбеност, твърд характер, интелект и инстинкт за охраняване на стадото“ – коментира стопанинът на „Фермата“.

Бащата на кучетата е Вайс от Нови хан. По т.нар. бащино право неговият собственик има право на едно куче. Той си избира Мойра, която бе кръстена от Даяна Ханджиева.

Снимка: bTV Media Group

Едно от кучетата на име Моксика е при пилота Петър. В момента кучето е при майка му в Шумен.

Илюзионистът Йордан е трябвало да вземе Марко, но плановете му се променят и сега кучето е в една винарска изба в село Брестник, Пловдивско.

Снимка: bTV Media Group

Едно от кучетата на име Моканин е в село Равно поле и охранява стадо. Тези кучета се чувстват най-добре именно около стадо. Това им е генът, да бъдат пазачи.

Снимка: Елизабет Борисова

В края на разговора ни Андрей ни сподели, че единственият му план за 2021 г. е да увеличи стадото си. След Гергьовден най-добрите женски агнета се запазват, за да подновят стадото.

Снимка: Елизабет Борисова

Всички чудесни снимки на кучетата можете да видите в галерията горе.