Соло сесията е нещо повече от лесен начин да предизвикаме усмивка на лицето си. Тя е тайната за разбиването на психически блокажи и откриването на нови начини за достигане до разтърсващ оргазъм по време на секс.

Донякъде заради филмите, в които задръстени тийнейджъри се тъпчат с тонове сладкиши, мастурбацията е придобила репутацията на последно спасение за отчаяните и тези, които не могат да си намерят гадже.

Това въобще не е вярно. В проучване, проведено през 1993 г. от психоложката Каръл Рейнклеб Елисън, автор на „Женските сексуалности”, 75% от дамите казват, че са си доставяли удоволствие сами в последните три месеца. А в проучване от 2004 г. от Бермън Сентър, проведено в Чикаго, 44% от жените споделят, че използват вибратор за достигане до оргазъм. Т. е. жените може и да не говорят особено много за мастурбацията, но не са срамежливи, когато действат.

И ако си мислите, че необвързаните са тези, които прекарват повече време с пръстите си под пъпа, проучванията показват, че обвързаните си играят повече със себе си, отколкото хората, които още са на брачния пазар.

Честата мастурбация се свързва с по-високо самочувствие, по-добро възприемане и харесване на собственото тяло, по-активен сексуален живот. Точно затова много сексуални терапевти окуражават клиентите си с проблеми да се занимават по- често самостоятелно. „Има силна взаимовръзка между желанието да изучаваш собственото си тяло и да се доведеш до оргазъм и желанието проучванията да протичат заедно с партньора и да получавате оргазми заедно”, казва д-р Ян Кернер, сексуален терапевт от Ню Йорк и автор на книгата Sex Detox. "Жените, които мастурбират, обикновено се чувстват по-комфортно като цяло.”

„Мастурбацията е единственият и най-добър начин да откриеш как да си доставиш удоволствие, като по-късно включиш и партньора”, казва секстерапевтката Лаура Берман.

Правете секс с „главата си”

Независимо дали си представяте, че Брад Пит си проправя път с език към клитора ви, или пък ви отвлича принцът на Арабия, ако откриете лична сексуална фантазия, тя ще ви помогне за разпалване на вътрешния плам. „За да се настроите за сексуално изживяване, трябва първо да изключите дяловете на мозъка, свързани с тревожността – казва д-р Кернер. – И фантазирането е най-ефективният начин да постигнете това." Логиката е проста: няма начин да се тревожите за работа, пари или непростряно пране, когато челният ви лоб е фокусиран върху сцена от „Последно танго в Париж”.

Съмнявате се в силата на фантазията си? Помислете върху следното: през 1992 г. д-р Бевърли Уипъл, съавтор на „Науката за оргазма”, заедно с колегите си д-р Гена Огдън и д-р Бари Комисарук са следили кръвното налагяне, сърдечния ритъм, диаметъра на зениците и толерантността към болка при 10 жени, които твърдели, че могат да достигнат до оргазъм само със силата на фантазиите си. По време на лабораторния експеримент 7 от дамите изпитали съвсем същите физически реакции като при физическа стимулация. Още ли се съмнявате?

Сами със себе си имате цялото време на света, за да поровите във файловете, записани в съзнанието ви – преглед на минали сексуални преживявания, сцени от еротични филми, фантастични сценарии или случайни образи, които отключват желанието. Не се страхувайте да пуснете мислите си навсякъде, дори и в „тъмната страна”. "Сценарии, включващи подчинение и господство, са нормални", казва Джейми Уаксмън, автор на Getting Off – пътеводител за мастурбация на жени.

Веднъж освободили мръснишкото си съзнание, използвайте го в своя полза преди и по време на секс. Това означава да изгоните всякакво чувство на вина заради това, че мислите за нещо различно от човека, с когото сте, и това, което правите заедно в момента.

Промяната е добра

70% от жените според проучване на Университета в Южна Калифорния използват един и същ начин на мастурбация всеки път, а това крие някои подводни камъни. „Като мастурбирате, използвайки един и същи метод, се тренирате да отвръщате на една и съща стимулация”, казва секстерапевтът д-р Ивон Фулбрайт. Това има някои предимства – знаете, че ако стимулирате достатъчно дълго, оргазмът ще се случи. Но има и недостатъци.

„Жените често се чувстват потиснати, защото могат да достигнат до оргазъм само в една-единствена секспоза, най-често когато са отгоре - казва д-р Кернер. – Това е така, защото натискът и търкането на клитора върху корема на партньора имитира най-честия метод на клиторна автостимулация.” Ако тялото ви започне да изпитва удоволствие от по-широк спектър стимулации, сексуалните ви контакти ще станат много по-пълноценни и игриви.

Клиторът ви, разбира се, плаче за внимание, но това не означава, че трябва да пренебрегвате другите си еротични зони. Макар и не така чувствителна като централно разположения „горещ бутон”, вагината е опакована с няколко слоя нерви, които могат да създадат неочаквано приятни усещания. В проучване сред 48 жени, 94% твърдят, че чувстват „вагинална еротична чувствителност”, особено в горната предна стена на вагината, където се намира прословутата G-точка. 35% от 138 жени от друго проучване споделят, че пенисът на партньорите допринася за оргазма им при контакт с шийката на матката.

"Стимулирането на клитора може и да е най-популярният начин да изпитате оргазъм, но има повече от един начин да достигнете до сексуално удоволствие”, казва Уипъл.

„Изследването на собственото тяло отвън и отвътре е най-добрият начин да откриете пълния си потенциал за оргазми.” С пръстите си опитвайте различни начини на натиск върху стените на вагината си – сексуалните терапевти препоръчват да го направите поне веднъж, за да придобиете ясна идея за своята анатомия, но внимателно, не е гот ръката до китката да потъне вътре. Да достигнете до шийката на матката с ръка също е сложничко – най-добрият начин е да клекнете, което приближава маточната шийка по-близо до вагиналния отвор, но пък не е особено удобно.

За щастие вибраторите вече са изобретени

„Аз буквално пиша рецепти за специфични видове вибратори”, казва Берман, която е създала своя собствена линия сексиграчки за жени. Тя препоръчва къси, закривени вибратори за стимулиране на G-точката и дълги, тънки вибратори за проникване дълбоко във вагината. Добре е да имате и вибратор с размерите на пениса на партньора си, който да използвате за проучване от кои ъгли и в кои пози ще достигнете до максимално удоволствие, когато сте с него в леглото.

„Този вид проучвания са възможни и с партньор - казва Берман. – Но ако искате да установите механизмите за доставяне на удоволствие по време на секс, ще ви трябват търпение, контрол на мускулите, общуване и поддържане на горивото, докато той свърши. А когато сте сама в леглото, може да намествате нещата както си искате – вибратора малко наляво, увеличаване на натиска, избиране на ритъма – без да се налага да го командвате като поручик или да се тревожите, че може да свърши преди вас.”

Да получите оргазъм по време на сексуален акт си е нещо като подвиг – само 30% от жените могат да достигнат върха само чрез проникване – но ако ви е писнало да достигате кулминацията само когато сте отгоре, започнете да мастурбирате по-редовно в различни пози. „Това е много полезно упражнение, защото установявате какъв вид стимулация ви е нужна във всяка поза, за да получите оргазъм - казва д-р Фулбрайт. - Но не се отказвайте, ако нещо не е особено приятно от самото начало. Може да отнеме време, докато тялото и умът ви реагират на новите пози и усещания. Правете го бавно и опитвайте всяко нещо по няколко пъти.”

„Една от работещите стратегии е с позната техника да се докарате до ръба на оргазма и да спрете точно преди да достигнете края. Бързо променете позицията с такава, в която никога не сте изпитвали оргазъм, и започнете да се докосвате отново. Тъй като сте напълно възбудени, достигането до края в нова позиция ще бъде много по-лесно”, съветва сексинструкторът Дориан Солот.

Не забравяйте да любите и всяка останала част от тялото си. Всеки сантиметър от кожата ви – от главата до пръстите на краката, е потенциален източник на удоволствие – никога не знаете коя комбинация от докосвания ще ви отнесе в рая. Никой не ви наблюдава, тъй че правете каквото ви хрумне, без ограничения.
Снимка: сп. "Жената днес"