„Между родените от жени не се е явил по-голям от Йоана Кръстителя; ала най-малкият в царството небесно е по-голям от него.”*

От всички пророци, предсказали идването на Спасителя, единствен Йоан имал възможност да го посочи с ръка. Духовният му и чист живот, както и мъченическата смърт, която го застига в крепостта Махерон, когато той е на 34 години, го издигат в култ, заради което той бива почитан на три празника – Ивановден (7 януари), Еньовден (24 юни) и Секновение (29 август).

Днес да почерпят: Иван, Иванка, Ивайло, Иво, Йоан, Йоана, Йово, Йото, Йонко, Калоян, Яна и др.

На лошо е, ако на имен ден не ти дойдат гости. По стар български обичай на имен ден не трябва да чакате специална покана. Може да отидете на гости на именик и без предупреждение – традицията го позволява.

На трапезата на Иван/ка трябва да има варено жито, ошав, фасул, свинско със зеле, свински ребра, суджук, баница.

Йоан Кръстител е почитан от българите като патрон на кумството и побратимството. Затова младите семейства задължително трябва да отидат на гости на своите кумове, за да ги почетат.

На този ден се почита магията на водата. Осветената в църква вода или тази, която е налята от светен извор, може да излекува болести, да гони зло, да дава сила, жизненост и здраве. Най-голяма е силата на течащата вода, защото тя не задържа зли думи и погледи.

300 000 българи празнуват днес

Според предварителните данни от преброяването през 2021 г. името Иван носят 139 982 българи. Това нарежда празнуващите днес на второ място, след тези, които носят името Георги. На второ място по разпространение са и жените, носещи името Иванка. Те са 51 680. Изпреварват ги Мариите, които са 107 364.

Традиционните имена в България имат все по-малко разпространение. Спрямо структурата на общото население по имена, Иван е на девето място, Иванка също вече не е сред най-често срещаните имена при жените.

Честито  на всички празнуващи!


* из Евангелие от Матея