Имението Сандрингам в Норфолк, където Елизабет Втора традиционно прекарва Коледа, вече произвежда собствена марка джин. Напитката е направена с хвойна, растяща в градините на кралицата.

В изискания дестилат е добавена и мирта – „от същата градина, от която в миналото е направен сватбения букет на кралица Александра и крал Едуард VII“ – четем в официалното описание на джина.

По очевидни причини алкохолът е произведен в малка серия, бутилката струва 67 долара и може да отнеме до две седмици, докато онлайн поръчката бъде изпълнена. Засега заявки се приемат само от Великобритания.

Снимка: SANDRINGHAM ESTATE

Това не е първият „кралски“ алкохол. През лятото Бъкингам също направи джин със съставки от двора в лондонския дом на кралицата.

Дестилаторите препоръчват джинът да се пие с лед, тоник и парче лимон. „Кралската“ напитка ще се предлага на гостите по време на официални събития в двореца.

Имението на принц Чарлз в Корнуол също произвежда „organic“ джин, а имението Балморал в Шотландия прави своя марка сингъл малц уиски.

Според Дарън Макгрейди, бивш главен иконом на кралицата, 94-годишната Елизабет понякога пие преди обяд коктейл с джин и вермут "Дюбоне". Покойната братовчедка на монарха – Маргарет, също е споменавала, че Елизабет обича да пие малко джин преди обяда.