Фронтменът на рок групата Green Day Били Джо Армстронг заяви, че възнамерява да се откаже от американското си гражданство заради решението на Върховния съд да отмени федералните гаранции за правото на аборт.

Решението беше съобщено от Си Ен Ен, като се цитира изявление на певеца по време на концерт в Лондон.

"Отказвам се от американското си гражданство и се премествам тук", цитира думите му телевизионният канал.

Снимка: Getty Images

Рок изпълнителят критикува и настоящата социална и политическа ситуация в САЩ, пише още БГНЕС.

"Не се шегувам", добави той, обръщайки се към британските си слушатели. "Сега ще ме чувате често."

Снимка: Getty Images

В петък Върховният съд на САЩ отмени решение отпреди близо 50 години, според което федералните власти на страната гарантират правото на аборт. 

 

Върховният съд в САЩ взе историческо решение, с което отмени знаково решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд" и постанови, че щатите отново ще имат правото да забраняват абортите. Мнозинството консервативни съдии казаха, че американската конституция не защитава правото на аборт на жените и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско ниво. Решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. 

Това е най-широкообхватното решение на Върховния съд, засягащо конституционните права на американците от 1954 г. насам, когато съдиите отмениха закони, позволяващи расова сегрегация. То отразява дълбоката промяна в съда и Републиканската партия.

След историческото решение на Върховния съд започнаха протести в страната и пред сградата на съда във Вашингтон. 

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд на страната, анулиращо правото на аборт, като трагична грешка и като резултат от "екстремистка идеология". Той нарече днешния ден "тъжен" за Върховния съд, но и за цялата страна.