Любов Валентиновна Пригожина - съпруга на Евгений Пригожин, е жената, която остава в сянка, но на 53 г. тази руска бизнесдама и майка на три деца е един от непоколебимите поддръжници на армията "Вагнер".

Какво се случи? 

Ръководителят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин е бил в списъка с пътниците на разбил се самолет. Това съобщава Руската служба за гражданска авиация, цитирано от Ройтерс. Самолетът се е запалил при удар със земята. 

Преди време Пригожин обвини Кремъл в нападение над неговите бойци. В „Телеграм“ определи военното командване на Русия като „истинско зло, което трябва да бъде спряно“. Обяви и „марш за справедливост“. Частната военна компания стигна почти до Москва, когато внезапно бяха отзовани от своя лидер Евгений Пригожин. 

Покрай случилото се отново изплува името на Любов Пригожина, която споделя живота си с милиардера повече от 20 години. Информацията за нея нея обаче не е богата.

Тя е собственик на няколко уелнес центъра и на верига магазини за шоколад ("Музей на шоколада") в Санкт Петербург.

Той пък започва своя бизнес с ходдози, като забърквал горчицата в кухнята на семейния си апартамент, пише Guardian.

„Ние правихме 1000 долара на месец, което в рубли беше цяла планина; майка ми едва ли можеше да преброи всичко“, казва той пред новинарския портал в Санкт Петербург, в едно от малкото му интервюта.

Според различни източници двамата с Любов се запознават в университета. Връзката им датира от 90-те години на миналия век, без да е посочена конкретна официална дата.

Любов е родена на 26 юни 1970 г. За родителите й близките й не се знае почти нищо. Учи фармация. 

След 13 години зад решетките Евгений Пригожин поема контрола над съдбата си, като започва да учи химия и фармация. Именно в този период той попада под чара на бъдещата си съпруга, която е 9 години по-млада от него.

Двамата имат три деца: две дъщери Полина и Вероника (родени съответно през 1992 и 2005 г.) и син Павел (роден през 1998 г.).

През април "Файненшъл таймс" пише, че Любов Пригожина и децата им "играят различни роли в бизнес предприятието на Пригожин", което се възползва от "привилегирования му статут сред руския елит". Имайки предвид това, различни западни държави не се поколебават да насочат вниманието си към руската бизнесдама чрез международни санкции, още от началото на войната в Украйна. 

Според wikiofcelebs.com Любов Пригожина има годишни доходи от 5 милиона долара.

Участва в различни компании, много от които напуска с течение на времето.