Добрата дъска за рязане е основен кухненски инструмент, който осигурява защитен слой между ножа и плота. Но най-добрите дъски за рязане правят много повече от това по време на приготвяне на храна - те осигуряват стабилна повърхност, когато енергично режете, и относително мека гъвкавост, за да не се затъпят остриетата на кухненските ножове.

Това са качества, които можете да постигнете в различна степен с различните видове дъски. Тук са събрани всички плюсове и минуси за видовете дъски за рязане на пазара. 

Дървени дъски

Плюсове:

  • Нежни към ножовете, като допълнително забавят затъпяването
  • Имат естествени антимикробни свойства
  • Могат да служат и за поднасяне на сирена и други 
  • Визуално красиви 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: iStock

Минуси:

  • Порести, абсорбират влага и миризми
  • Изискват редовна обработка с масло
  • Не понасят миене в съдомиялна - лесно се напукват
  • С времето се появяват канали, които могат да задържат бактерии - трябва да се шлайфат при нужда

Пластмасови дъски (HDPE/PE)

Плюсове:

  • Предлагат се на достъпни цени
  • Лесни за почистване
  • Устойчиви на петна
  • Подходящи за миене в съдомиялна машина
  • Идеални за сурови меса, защото не абсорбират вода

Минуси:

  • По-лесно се надраскват и с времето могат да задържат бактерии в каналчетата
  • Не са екологични - отделят микропластмаса при рязане

Снимка: iStock

Бамбукови дъски

Плюсове:

  • Устойчив материал
  • Природосъобразен избор

Минуси:

  • Материалът е особено твърд, което ускорява затъпяването на ножовете
  • Могат да се напукат
  • Изискват редовна обработка с масло

Снимка: iStock

Стъклени и порцеланови дъски

Плюсове:

  • И двата вида не абсорбират никакви вещества
  • Лесни са за почистване
  • Могат да бъдат с красиви дизайни, които да украсяват кухнята

Минуси:

  • Прекаленo твърди - чупят и ронят ножовете, шумни при употреба
  • Рискови - могат да се напукат или счупят

Снимка: iStock

Титаниеви дъски

Плюсове:

  • Изключително издръжливи
  • Леки
  • Нетоксични
  • Устойчиви на ръжда и бактерии
  • Нежни към ножовете
  • Лесни за почистване
  • Могат да издържат на висока температура

Минуси:

  • Много титаниеви дъски са на доста високи цени
  • Трудно достъпни
  • Повърхността е гланцова, което я прави по-хлъзгава
  • Неприятен звук при рязане
  • Намалена устойчивост към надраскване
  • Могат да бъдат с опасни остри ръбове

Снимка: iStock

Ако търсите баланс между красота, грижа за ножовете и умерена поддръжка - изберете дървена дъска.

За хигиена и ниска цена, особено със сурово месо - пластмасовите са добър избор, но ги сменяйте често или когато следите от рязане станат повече. 

Търсите устойчив и нехимичен вариант - бамбуковата дъска за рязане, с изискване за масло и финна поддръжка.

За максимална чистота и дълготрайност - титаниевите дъски са премиум избор, но вземете под внимание и минусите, които предлага този материал.

Избягвайте стъклени и порцеланови дъски, освен ако не ги използвате за сервиране, вместо за рязане. 

Как да рециклираме сами пластмаса в домашни условия - вижте в следващото видео.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK