Добрата дъска за рязане е основен кухненски инструмент, който осигурява защитен слой между ножа и плота. Но най-добрите дъски за рязане правят много повече от това по време на приготвяне на храна - те осигуряват стабилна повърхност, когато енергично режете, и относително мека гъвкавост, за да не се затъпят остриетата на кухненските ножове.
Това са качества, които можете да постигнете в различна степен с различните видове дъски. Тук са събрани всички плюсове и минуси за видовете дъски за рязане на пазара.
Дървени дъски
Плюсове:
- Нежни към ножовете, като допълнително забавят затъпяването
- Имат естествени антимикробни свойства
- Могат да служат и за поднасяне на сирена и други
- Визуално красиви
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Минуси:
- Порести, абсорбират влага и миризми
- Изискват редовна обработка с масло
- Не понасят миене в съдомиялна - лесно се напукват
- С времето се появяват канали, които могат да задържат бактерии - трябва да се шлайфат при нужда
Пластмасови дъски (HDPE/PE)
Плюсове:
- Предлагат се на достъпни цени
- Лесни за почистване
- Устойчиви на петна
- Подходящи за миене в съдомиялна машина
- Идеални за сурови меса, защото не абсорбират вода
Минуси:
- По-лесно се надраскват и с времето могат да задържат бактерии в каналчетата
- Не са екологични - отделят микропластмаса при рязане
Бамбукови дъски
Плюсове:
- Устойчив материал
- Природосъобразен избор
Минуси:
- Материалът е особено твърд, което ускорява затъпяването на ножовете
- Могат да се напукат
- Изискват редовна обработка с масло
Стъклени и порцеланови дъски
Плюсове:
- И двата вида не абсорбират никакви вещества
- Лесни са за почистване
- Могат да бъдат с красиви дизайни, които да украсяват кухнята
Минуси:
- Прекаленo твърди - чупят и ронят ножовете, шумни при употреба
- Рискови - могат да се напукат или счупят
Титаниеви дъски
Плюсове:
- Изключително издръжливи
- Леки
- Нетоксични
- Устойчиви на ръжда и бактерии
- Нежни към ножовете
- Лесни за почистване
- Могат да издържат на висока температура
Минуси:
- Много титаниеви дъски са на доста високи цени
- Трудно достъпни
- Повърхността е гланцова, което я прави по-хлъзгава
- Неприятен звук при рязане
- Намалена устойчивост към надраскване
- Могат да бъдат с опасни остри ръбове
Ако търсите баланс между красота, грижа за ножовете и умерена поддръжка - изберете дървена дъска.
За хигиена и ниска цена, особено със сурово месо - пластмасовите са добър избор, но ги сменяйте често или когато следите от рязане станат повече.
Търсите устойчив и нехимичен вариант - бамбуковата дъска за рязане, с изискване за масло и финна поддръжка.
За максимална чистота и дълготрайност - титаниевите дъски са премиум избор, но вземете под внимание и минусите, които предлага този материал.
Избягвайте стъклени и порцеланови дъски, освен ако не ги използвате за сервиране, вместо за рязане.
Как да рециклираме сами пластмаса в домашни условия - вижте в следващото видео.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK