Не искаме да ви стряскаме с факта, че кухненската дъска съдържа двойно повече бактерии от тоалетната чиния, но неправилното й миене наистина може да бъде опасно за здравето, особено през лятото.
Изплакването на дъската за рязане с вода и препарат за съдовете не е достатъчно, за да ви предпази от хранителни отравяния.
Това важи в пълна сила, ако сте рязали сурово месо - и по-специално пилешкото, което може да носи опасни хранителни патогени като ешерихия коли и салмонела.
Най-ефикасният начин за измиване на дъската е с белина, а не само с вода и препарат за измиване на съдовете, съветват експерти от "Expert Home Tips".
"Белината е по-добро средство за унищожаване на бактериите от препаратите за измиване на съдовете, но и по-опасно за съхранение в дома", коментира проф. Хю Пенингтън от Университета в Абърдийн.
"Идеалният вариант е да имате две дъски за рязане в кухнята - една за месото, което ще готвите и друга за продуктите, които няма да готвите", съветва специалистката.